fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

H συμβουλή μου για σωστή χρήση των Κοινωνικών Δικτύων

σωστή χρήση Κοινωνικών Δικτύων

 

Μια ερώτηση που συναντώ σχεδόν σε κάθε μου νέα γνωριμία, είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί τα Κοινωνικά Δίκτυα όσο καλύτερα γίνεται. Η «εκμετάλλευση» αυτή αφορά σχεδόν πάντα σε πλαίσιο οικονομικού οφέλους – τις πλείστες φορές άμεσα.

 

Πλέον δεν μπορούμε με κανένα τρόπο να εξαιρέσουμε τα Κοινωνικά Δίκτυα από τις προωθητικές μας καμπάνιες. Ωστόσο, για να τα εκμεταλλευτούμε στην ολότητά τους, πρέπει να τα δούμε σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Και σίγουρα όχι να μετράμε την απόδοσή τους αποκλειστικά βάσει του εισοδήματος που φέρνουν.

 

Θα επιχειρήσω να συνοψίσω τις κυριότερες συμβουλές που δίνω όταν ακούω περί εκμετάλλευσης Κοινωνικών Δικτύων. Όμως πρόκειται για συμβουλές που δεν στοχεύουν στο άμεσο κέρδος, αλλά στη δημιουργία μακροπρόθεσμων σχέσεων. Που σταδιακά και μελλοντικά θα φέρουν και κέρδη.

 

1. Κτίσε κοινότητες, όχι αγορές

Μια συμβουλή για εκμετάλλευση των Κοινωνικών Δικτύων

Η βασική αρχή που διέπει τον κόσμο των Κοινωνικών Δικτύων είναι αυτή: Κτίσε κοινότητες, όχι αγορές. Αν κάποιος ψάχνει για ένα προϊόν, θα το ψάξει στην Google. Αν ψάξει για ανθρώπους, θα μπει στα Κοινωνικά Δίκτυα. Δεν λέω να μην προωθάμε τα προϊόντα ή το brand μας. Απλά αυτό να έρχεται ως συνεπακόλουθο.

Πρώτος στόχος να είναι να δημιουργηθεί μια κοινότητα ανάμεσα στο brand και τους fans, όπου θα κτίζεται σχέση εμπιστοσύνης.

 

2. Στο επίκεντρο να είναι ο άνθρωπος, όχι το brand

 

Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση μπαίνει και μένει στο προσκήνιο. Πάντα. Θέλω να προβάλλω τον άνθρωπο, είτε αυτός είμαι εγώ πίσω από τη σελίδα που διαχειρίζομαι, είτε είναι ο φαν που με ακολουθεί και που διαβάζει τα νέα μου. Σε όλους αρέσει η σελίδα που βλέπουν να δείχνει οικεία παρά απρόσωπη.

Έτσι δένονται πιο εύκολα μαζί της. Αντίστοιχα, σε όλους αρέσει η σελίδα που ακολουθούν να νοιάζεται γι’ αυτούς. Και να τους προσφέρει γνώση ή πληροφορίες που θα τους βοηθήσει στην καθημερινότητά τους.

 

3. Δίνε πράγματα αξίας

 

Όταν συνέχεια δίνεις, θα έρθει έρθει η στιγμή που θα πάρεις κιόλας. Όσο καλύτερο είναι αυτό που δίνεις, πολλαπλά θα είναι και τα οφέλη. Δίνε στο κοινό σου λόγους για να σε ακολουθεί και να έρχεται σε επαφή μαζί σου.

Μην ζητάς απλά να αγοράσει από εσένα. Γράψε ένα άρθρο της βιομηχανίας που ασχολείσαι και που ξέρεις πως θα βοηθήσει το κοινό σου. Πρόσφερε ένα eBook, μοιράσε κάποιες συμβουλές. Φτιάξε ένα μικρό πρόγραμμα που θα διευκολύνει τη ζωή των χρηστών. Δώσε ένα δωροκουπόνι, κλήρωσε ένα δώρο. Γενικά, δίνε πράγματα που θα σε ενθουσίαζαν αν στα έδιναν εσένα.

 

[ctt template=”12″ link=”l4N80″ via=”yes” ]Tip: Δώσε βάση στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης παρά στις άμεσες πωλήσεις[/ctt]

 

4. Μην πουλάς και μην τους βλέπεις σαν πελάτες

 

Ό,τι συμβαίνει γενικά στο φυσικό κόσμο συμβαίνει και στον online. Όταν οι χρήστες βλέπουν μια προσφορά, ενδεχομένως να θέλουν να την εκμεταλλευτούν. Την πρώτη φορά. Γιατί αν συνεχίσει μια σελίδα απλά να διαφημίζει τα προϊόντα της – χωρίς να ενδιαφέρεται να δημιουργήσει σχέσεις με τους φανς της, τότε οι επόμενες προσφορές δεν θα τύχουν ανάλογου ενδιαφέροντος.

 

5. Κτίσε σχέσεις εμπιστοσύνης

μια συμβουλή για εκμετάλλευση των Κοινωνικών Δικτύων

Οι μακροπρόθεσμες σχέσεις είναι αυτές που μετράνε παντού, το ίδιο και στον online κόσμο. Δεν υπάρχει καλύτερος χώρος από τα Κοινωνικά Δίκτυα για να κτίσεις και να διατηρήσεις σχέσεις εμπιστοσύνης. Όταν καταφέρεις να δημιουργήσεις ένα κοινό το οποίο να νιώθει δεμένος με το brand σου, κέρδισες το πιο μεγάλο στοίχημα. Εσένα εμπιστεύεται και σε σένα θα έρχεται όποτε χρειαστεί κάτι.

 

Για να το καταφέρεις, απλά κράτα ανθρώπινη προσέγγιση στον τρόπο που χειρίζεσαι τη σελίδα ή το προφίλ σου. Δείξε ενδιαφέρον και πρόσφερε πράγματα αξίας. Έχε συνέπεια στον τρόπο που δείχνεις το ενδιαφέρον σου και δείξε υπομονή. Χρειάζεται καιρός να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης!

 

6. Δείξε το ανθρώπινό σου πρόσωπο

 

Απευθύνεσαι σε ανθρώπους, οπόταν ενδιαφέρσου για τις ανάγκες τους. Επικεντρώσου στις σχέσεις εκείνες που θα δυναμώσουν τη σχέση brand – followers. Έχε το engagement ως οδηγό σε κάθε ενέργεια. Κάνε ερωτήσεις, απάντα σε σχόλια, τρέξε διαγωνισμούς, δείξε πως ενδιαφέρεσαι για ό,τι λέγεται για σένα.

Δεν είναι το brand που απευθύνεται σε πελάτες. Είναι ο άνθρωπος πίσω από το brand που απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν διάφορες ανησυχίες.

 

Ολοκληρώνοντας

 

Όλα τα πιο πάνω δεν διαφέρουν από τον παραδοσιακό τρόπο προσέγγισης ανθρώπων και δημιουργίας σωστών ανθρώπινων σχέσεων. Άλλωστε τα Κοινωνικά Δίκτυα είναι μια προέκταση της καθημερινής ζωής. Στόχευε στους ανθρώπους και δες τους με σεβασμό και εκτίμηση. Αλλιώς θα σε δοκιμάσουν μόνο από περιέργεια και χωρίς ενδοιασμούς να σε αφήσουν.