fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Στρατηγική Social Media μάρκετινγκ: Τι να περιλαμβάνει

στρατηγική Social Media μάρκετινγκ

Το Social Media Marketing, όπως και γενικότερα το Digital Marketing, δεν είναι εύκολη δουλειά. Η χρήση του θεωρείται πλέον αναπόσπαστο κομμάτι κάθε επιχείρησης που θέλει να εδραιωθεί στο χώρο της. Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρχει μια ξεκάθαρη και ολοκληρωμένη στρατηγική Social Media μάρκετινγκ για να ξέρει κάθε brand πού βαδίζει και τι να περιμένει από τις online ενέργειές του. 

Φυσικά, οι παράμετροι είναι πολλές και διαφορετικές. Δεν υπάρχει ένα καθολικό πλάνο για όλες τις βιομηχανίες και εκστρατείες. Υπάρχουν ωστόσο κάποια βήματα που είναι κοινά και απλά πρέπει να τύχουν κάποιας ρύθμισης για να ταιριάζουν στην κάθε αγορά.

Στο άρθρο αυτό θα δούμε κάποια βήματα που μπορούν να βοηθήσουν τον καθένα και να βάλουν σε τάξη τη στρατηγική Social Media μάρκετινγκ: 

1. Στόχοι για στρατηγική Social Media μάρκετινγκ

Καμιά στρατηγική δεν υφίσταται αν δεν υπάρχουν και οι αντίστοιχοι στόχοι. Τι περιμένεις από μια εκστρατεία; Τι θα θεωρείς επιτυχία και τι όχι; Ποιο το κέρδος για το brand; Πώς θα θέσεις σε εφαρμογή τους στόχους σου;

Τι θα σε βοηθήσει

Όλα τα πιο πάνω πρέπει να είναι ξεκάθαρα πριν κάνεις το πρώτο βήμα. Ένα πολύ βοηθητικό framework είναι το μοντέλο S.M.A.R.T. 

Δηλαδή, κάθε στόχος θα πρέπει να είναι:

  • S = Specific (συγκεκριμένος)
  • M = Measurable (μετρήσιμος)
  • A = Attainable (επιτεύξιμος)
  • R = Relevant (σχετικός)
  • T = Time bound (σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο)

Παράδειγμα, ένα κατάστημα που πουλάει είδη υπόδησης, θα θέλει να αποφύγει το: «Στόχος είναι αυξημένες πωλήσεις στα υποδήματα στο νέο έτος».

Καλύτερα θα πρέπει να πει: «Στόχος είναι 15% αύξηση σε πωλήσεις υποδημάτων για καλοκαιρινές εξόδους το τρίτο τρίμηνο του 2019». 

Το πιο πάνω έχει όλα τα στοιχεία S.M.A.R.T., κάτι που δίνει ξεκάθαρη εικόνα για τους στόχους του brand και του τι να περιμένει. Βοηθάει έτσι και τη δημιουργία στρατηγικής για να επιτύχει το στόχο αυτό.

  2. Σε ποιο κοινό απευθύνεσαι

Όσο καλύτερα γνωρίζεις το κοινό που σε ενδιαφέρει, τόσο καλύτερες θα είναι και οι στρατηγικές που θα τρέχεις. 

Σε τι ανταποκρίνεται καλύτερα; Τι του αρέσει να καταναλώνει; Ποιες ανάγκες έχει; Τι μπορείς να του προσφέρεις που θα το βρει ενδιαφέρον;

Αν δεν έχεις συγκεκριμένο προφίλ του κοινού που σε ενδιαφέρει, ξοδεύεις χρόνο και χρήμα. 

Ακόμη και σε επιχειρήσεις που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να ταιριάζουν σε όλους (π.χ. φαρμακεία), μπορείς να δεις ποιο τμήμα του κοινού σε επισκέπτεται πιο συχνά ή/και τι πουλάς περισσότερο και να ρίξεις εκεί το βάρος των προωθητικών ενεργειών σου. 

Δηλαδή, αν δεις πως πουλάς συγκριτικά με άλλα προϊόντα πολλές βιταμίνες σε άνδρες 45+ ετών , μπορείς να προωθήσεις αυτό το προϊόν σε αυτή τη δημογραφική κατηγορία.  

Τι θα σε βοηθήσει

Ένα Buyer Persona είναι αυτό που θα χρειαστείς. Πρόκειται για εικονικές φιγούρες που φέρουν χαρακτηριστικά από το κοινό που έχεις ή θες να στοχεύεις. 

Είναι ολοκληρωμένες προσωπικότητες με στοιχεία όπως οικογενειακή κατάσταση, ηλικία, επίπεδο μόρφωσης, δουλειά, τίτλος και μισθό που έχουν, hobbies, προτιμήσεις και ένα σωρό άλλα που έχουν σχέση με αυτό που προωθάς. 

Έχοντας ένα τέτοιο προφίλ, μπορείς να τρέξεις πιο συγκεκριμένη διαφήμιση και να δημιουργείς πιο σχετικό περιεχόμενο. 

Μπορείς να κατασκευάσεις ένα Buyer Persona δωρεάν, από τη σελίδα της Hubspot.

Για περισσότερες συζητήσεις σε ό,τι αφορά Social Media Marketing & Digital Marketing, γίνε μέλος στο Group Social Media Cyprus

3. Ποιες μετρήσεις είναι σημαντικές

Άλλος ένας στόχος της στρατηγικής σου είναι το τι είναι σημαντικό για το δικό σου brand ή για την εκάστοτε καμπάνια που τρέχεις.

Θες περισσότερο engagement; Καλύτερο CPC; Περισσότερες επισκέψεις στο eshop ή στο κατάστημά σου; Καλύτερη απόδοση ενός hashtag; Μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα; Περισσότερους leads;

Οι περισσότερες πωλήσεις δεν είναι ο μοναδικός στόχος. Συχνά, αποτελούν το αποτέλεσμα άλλων στρατηγικών που προηγούνται.

Γι’ αυτό και πρέπει να έχεις ένα πλάνο πριν αρχίσεις να περιμένεις πιο πολλές πωλήσεις.

Τι θα σε βοηθήσει

Φρόντιζε κάθε στιγμή να έχεις ρεαλιστικούς στόχους και να μην ακολουθείς έναν τύπο διαφήμισης για όλα όσα θες να πετύχεις.

Αν θες πωλήσεις, πρέπει πρώτα να «ζεστάνεις» το κοινό σου. Κι αν δεν ξέρεις τι κοινό ανταποκρίνεται καλύτερα, τότε θα θες να τρέξεις κάποια split tests. Αν πάλι δεν βλέπεις απόδοση στις διαφημίσεις, πρέπει να είσαι δεκτικός σε αλλαγές.  

Κι αν δεν έχεις άμεσο σκοπό το κέρδος, φρόντισε να έχεις ξεκάθαρη εικόνα για το ποιες μετρήσεις σου είναι σημαντικές στην εκάστοτε καμπάνια. 

4. Ανάλυση ανταγωνισμού

Κάτι που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι από τη στρατηγική όλων των μεγάλων brands είναι η ανάλυση του ανταγωνισμού.

Ποιοι είναι οι ανταγωνιστές σου; Πού υπερτερεί και αντίστοιχα που υστερεί το δικό σου brand; Τι κάνει καλά ο ανταγωνιστής; Τι μπορείς να κάνεις καλύτερα από τον ανταγωνιστή;

Έχοντας τέτοιες πληροφορίες βλέπεις προς τα «πού κινείται» ο ανταγωνισμός κι αν μπορείς να εισάγεις κι άλλα στοιχεία που θα σε δυναμώσουν. 

Τι θα σε βοηθήσει

Υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία Social Media Monitoring & Listening που «παρακολουθούν» τις ενέργειες των brand που τους δηλώνεις. Παρακολουθούν επίσης και σχετικά keywords και σε ενημερώνουν όποτε γίνεται αναφορά σε αυτά. 

Έτσι ξέρεις ανά πάσα στιγμή τι ενέργειες κάνεις ο ανταγωνιστής και μπορείς να «απαντήσεις» ή να προετοιμαστείς ανάλογα. 

Κάνε εγγραφή στο newsletter του Social Media Cyprus για να λαμβάνεις στο inbox σου περιστασιακά emails γεμάτα Tips για το Social Media Marketing!

5. Δημιουργία Περιεχομένου ως στρατηγική Social Media μάρκετινγκ

Πώς φτιάχνεις μια στρατηγική χωρίς περιεχόμενο; Δεν μπορείς. Το περιεχόμενο είναι αυτό που θα «μιλήσει» στους followers σου, θα ετοιμάσει τις διαφημίσεις, θα κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, θα δώσει ζωή σε όποια καμπάνια αποφασίσεις να τρέξεις. 

Έχοντας το Buyer Persona σου έτοιμο, θα ξέρεις ήδη που ανταποκρίνεται καλύτερα το κοινό που θες να στοχεύεις. Έτσι θα ξέρεις και τι δημιουργείς. 

Σε ποια ηλικία απευθύνεται, άρα και τι γλώσσα θα χρησιμοποιήσεις; Θα είναι βίντεο ή κείμενο; Πόσο συχνά θα ανεβάζεις υλικό; Ποια εργαλεία θα χρησιμοποιήσεις;

Τι θα σε βοηθήσει

Ένα Content Calendar σε οργανώνει απίστευτα. Το δημιουργείς στην αρχή της εβδομάδας / μήνα / τριμήνου κ.ο.κ. και ξέρεις ανά πάσα στιγμή τι υλικό θα μπει.

Μπορείς να εισάγεις πολλές λεπτομέρειες. Όπως, σε τι μορφή θα μπει, σε ποιες ώρες της μέρας, τι θα προηγηθεί και τι θα ακολουθήσει, τους στόχους που μπορεί να έχει καθετί που ανεβάζεις κλπ. 

Και μπορείς να παίξεις και με themed days. Σκιαγράφησε από πριν τις σημαντικές ημερομηνίες μέσα στον μήνα και δες αν μπορείς να έχεις έτοιμο σχετικό υλικό με το οποίο θα ταυτιστούν και οι δικοί σου followers.

Μην ξεχνάς πως τα Social Media απευθύνονται σε ανθρώπους. Οπότε, η καλύτερη στρατηγική Social Media μάρκετινγκ έχει να κάνει με οτιδήποτε μπορούν να ταυτιστούν.

6. Αποτελέσματα, αξιολόγηση και προσαρμογή

Ένα κομμάτι που συνήθως ακολουθεί μιας στρατηγική Social Media μάρκετινγκ, είναι το κομμάτι της αξιολόγησης των αποτελεσμάτων.

Είναι με τον τρόπο αυτό που θα ξέρεις αν η καμπάνια που έτρεξες είταν επιτυχημένη ή όχι.

Θα συγκρίνεις ουσιαστικά το αποτέλεσμα των ενεργειών σου με τους στόχους S.M.A.R.T. που έθεσες στην αρχή της εκστρατείας. 

Πόσα στοιχεία πέτυχες; Τι δεν είχε την απόδοση που θα ήθελες; Τι μπορεί να διορθωθεί / βελτιωθεί;

Τα αποτελέσματα της πιο πάνω αξιολόγησης θα αποτελέσουν τη βάση για να βελτιώσεις την επόμενή σου εκστρατεία. Θα την προσαρμόσεις ανάλογα με τα αποτελέσματα που βρήκες για να δεις αν πάει καλύτερα ή όχι.

Είναι αυτός ο λόγος που όταν ένα agency αναλάβει το Social Media Management ενός brand, ζητάει πίστωση χρόνου τουλάχιστον 3 μήνες. 

Ιδανικά, αναλόγως του μεγέθου του brand, ένα εξάμηνο θα είναι αρκετό για να καταλάβει ένα agency σε βάθος το brand και το πώς μπορεί να βελτιώσει τις προωθητικές του ενέργειες.   

Τι θα σε βοηθήσει

Υπάρχουν πολλά εργαλεία με reports και αξιολόγηση κάθε online ενέργειας που κάνεις.

Αν και μπορείς πάντα να χρησιμοποιήσεις τα στατιστικά του ίδιου του Facebook ή των άλλων πλατφόρμων, τα Hootsuite, Buffer, SproutSocial κλπ, είναι γνωστά για τα δυναμικά reports που προσφέρουν.

Εναπόκειται μετά σε σένα να προσαρμόσεις τα αποτελέσματα ανάλογα.

Ολοκληρώνοντας

Μια στρατηγική αποτελείται από πολλά βήματα και θα έχει αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.

Για να είναι ολοκληρωμένη, πρέπει να υπάρχουν καταγεγραμμένες διάφορες λεπτομέρειες από πολλές πλευρές. 

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα πιο πάνω βήματα ως οδηγό. Όσο πιο ξεκάθαρη εικόνα έχεις, τόσο πιο ακριβή αποτελέσματα θα βλέπεις!

Ποια άλλα στοιχεία περιλαμβάνει η δική σου στρατηγική; 

Στα μαθήματα που ξεκινάμε τον Οκτώβριο, θα αναλύσουμε τα πιο πάνω σε βάθος και θα βγάζουμε ολοκληρωμένες στρατηγικές για κάθε εκστρατεία! Κάνε την εγγραφή σου εδώ.

Follow me: Instagram | FB Page | FB Group | Twitter | LinkedIn