Όποιος θέλει να φτιάξει την παρουσία του στα Social Media, ξεκινάει με τη δημιουργία και διανομή περιεχομένου. Έτσι, μπορείς να είσαι ενεργός στα Social Media, μιας και με τον τρόπο αυτό θα έρχεσαι σε επαφή με την κοινότητά σου.
Βέβαια, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να θεωρηθεί κανείς ενεργός. Και αντίστοιχα, τρόποι που δεν σημαίνει πως ένας λογαριασμός είναι απαραίτητα ενεργός.
Ας δούμε τι ακριβώς σημαίνει να είσαι ενεργός στα Social Media και τι όχι.
Τι σημαίνει να είσαι ενεργός στα Social Media
Το να δημιουργείς το δικό σου content και να το μοιράζεσαι με την κοινότητά σου, δείχνει πως είσαι ενεργός χρήστης. Αφιερώνεις χρόνο για να ανεβάσεις κάτι, που ιδανικά θα βοηθήσει αυτόν που διαβάζει να αποκομίσει κάτι καλό.
Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να ανεβάζεις μόνο posts με μεγάλη αξία. Αρκετός κόσμος χαλαρώνει στα Social Media, παρά ενημερώνεται. Γι’ αυτό κι αν μοιραστείς κάτι «ανάλαφρο» ή κάτι από τις προσωπικές σου στιγμές, πάλι θα δείχνεις ενεργός.
Ενεργός επίσης φαίνεσαι και από τη γενικότερη παρουσία σου. Με το να σχολιάζεις σε posts τρίτων σχετικά με το θέμα σου, θέτεις βάσεις για μια γερή παρουσία στα Social Media.
Αν και αρκετοί δείχνουν να το φοβούνται αυτό, εντούτοις έχει πολλά οφέλη για το δικό σου brand. Εμφανίζεσαι στον κύκλο του άλλου λογαριασμού ενώ δείχνεις την αυθεντία σου. Επίσης, οι αλγόριθμοι κάνουν τη δουλειά τους και υπενθυμίζουν στον κόσμο την παρουσία σου.
Για περισσότερες συζητήσεις σε ό,τι αφορά Social Media Marketing & Digital Marketing, γίνε μέλος στο Group Social Media Cyprus
Τι ΔΕΝ σημαίνει να είσαι ενεργός στα Social Media
Τώρα, τι ΔΕΝ σημαίνει να είσαι ενεργός στα Social Media. Το να κάνεις συνέχεια shares από άλλους λογαριασμούς δεν κάνει καμία διαφορά. Κυρίως, όταν τα shares αυτά είναι «κενά». Δηλαδή, δεν συνοδεύονται από μια δική σου ιδέα ή άποψη πάνω στο θέμα.
Παρακολουθώ πολύ κόσμο που αναρτά συνέχεια υλικό το οποίο όμως δεν του ανήκει. Αν και αυτό εκ πρώτης όψεως δεν είναι κακό, κάνει ζημιά όταν γίνεται η κύρια μέθοδος για διαμοιρασμό content. Επίσης, δεν υπάρχει κάτι ουσιαστικά ωφέλιμο όταν αυτά γίνονται share χωρίς να υπάρξει ο κόπος για να γραφτεί κάτι που έκανε τον χρήστη να θέλει να το διαμοιράσει. Και είναι ο κύριος λόγος που οι λογαριασμοί αυτοί δεν έχουν μεγάλη αξία, ούτε κτίζεται καλή σχέση με τον χρήστη.
Ακόμη, το παθητικό liking των posts για πολλούς δεν δείχνει εν ενεργεία χρήστη. Γι’ αυτό γιατί το liking δεν προσφέρει άμεσα κάτι ωφέλιμο για την κοινότητα.
Τι όφελος έχει να είσαι ενεργός χρήστης
Ο καθένας μπορεί να αναρτά συνέχεια υλικό και να θεωρείται εν ενεργεία χρήστης. Τι είναι όμως αυτό που τον ξεχωρίζει από το πλήθος;
Η επιρροή που έχει στην κοινότητά του.
Λέγοντας επιρροή, δεν μιλώ (μόνο) για θέματα influencing. Μιλώ για το πώς κάνει τον κόπο να δημιουργήσει κάτι ωφέλιμο για τρίτους, χωρίς απαραίτητα ο ίδιος να έχει κάτι να κερδίσει.
Π.χ., μια μικρή συμβουλή σε ένα post έχει το λεγόμενο impact. Ένα επεξηγηματικό YouTube Video έχει impact. Μια συνέντευξη με κάποιον σημαντικό για την κοινότητα έχει impact. Ένα mini eBook έχει επίσης impact. Τα παραδείγματα δεν τελειώνουν εδώ.
Θέλει χρόνο αλλά το αξίζει
Φυσικά, για να είναι πραγματικότητα τα πιο πάνω, απαιτείται χρόνος, υπομονή, πολύ διάβασμα και μια νοοτροπία για να βελτιωθούν οι γνώσεις της κοινότητας σε ένα θέμα. Είναι όμως μια παρακαταθήκη που μένει online και σταδιακά σε ξεχωρίζει από το πλήθος.
Έτσι είσαι ενεργός κι έτσι αφήνεις το σημάδι σου με το οποίο γίνεσαι αναγνωρίσιμος και βελτιώνεις το προσωπικό σου Brand!