fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Twitter: Ένας οδηγός για αρχάριους

twitter οδηγός

Έχουμε αναλύσει στο προηγούμενο άρθρο γιατί είναι απαραίτητη η παρουσία μου στο Twitter. Σήμερα θα δούμε έναν οδηγό με 12 πράγματα που μπορούν να μάθουν όσοι δεν γνωρίζουν κάποια βασικά του συγκεκριμένου δικτύου.

  1. Είναι ανοικτό δίκτυο

Οτιδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή γράψεις ένα tweet, αυτόματα ο καθένας μπορεί να το δει και η Google μπορεί να το παρουσιάσει στα αποτελέσματά της, εκτός κι αν έχεις το προφίλ του private. Αυτό δεν πρέπει να τρομάζει όμως, καθώς αυτή είναι και η δύναμη του συγκεκριμένου δικτύου.

  1. Το Username αλλάζει αλλά έχει περιορισμούς

Μπορείς να αλλάξεις όσες φορές θες το username σου, αρκεί βέβαια η νέα επιλογή σου να είναι διαθέσιμη. Δεν συνίσταται ιδιαίτερα όμως καθώς οι followers σου πρέπει να σε ξέρουν με ένα συγκεκριμένο όνομα. Το μάξιμουμ των χαρακτήρων για ένα username είναι 15 χαρακτήρες, οι οποίοι είναι αρκετοί, καθώς όσο πιο μικρό τόσο πιο πιασάρικο είναι.

  1. Μέχρι 140 χαρακτήρες

Κάθε tweet πρέπει να ολοκληρώνεται μέσα σε 140 χαρακτήρες. Το δίκτυο δεν επιτρέπει περισσότερο από αυτό το όριο, όχι τουλάχιστον προς το παρόν. Καλό είναι να ολοκληρώνετε τη σκέψη σας σε λιγότερο από 140 χαρακτήρες, καθώς έτσι θα αφήνετε χώρο να εκφραστούν όσοι σας κάνουν retweet. Tweets που αποτελούνται από 100 χαρακτήρες τείνουν να έχουν το περισσότερο engagement.

  1. Μικραίνει τα links

Αν ανεβάζετε ένα link στο tweet σας, αυτόματα αυτό μικραίνει. Το Twitter χρησιμοποιεί μηχανισμούς σμίκρυνσης  (shortener) των συνδέσμων που βοηθούν στο να σωθούν αρκετοί πολύτιμοι χαρακτήρες. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξωτερικούς url shorteners, οι οποίοι μπορούν να κρατάνε δεδομένα (analytics) του πόσες φορές πατήθηκε ένας σύνδεσμος. Τέτοιος είναι ο πολύ γνωστός bit.ly.

Tip: Tweets που αποτελούνται από 100 χαρακτήρες τείνουν να έχουν το περισσότερο engagement.Tweet: #Tweets που αποτελούνται από 100 χαρακτήρες τείνουν να έχουν το περισσότερο #engagement. #smwtips

  1. Όταν ξεκινώ με το @, αυτό είναι απάντηση

Όταν η πρότασή μου ξεκινά με αναφορά (δηλαδή με τη χρήση του @ – mention) τότε αυτό σημαίνει πως απαντάω στον συγκεκριμένο user. Οι μόνοι που θα μπορούν να δούνε την απάντηση μου είναι αυτός που του απαντάω και όσοι ακολουθούν και τους δύο μας. Αν κάποιος δεν ακολουθεί κανέναν μας ή ακολουθεί μόνο τον έναν εκ των δύο, δεν θα δει την απάντηση.

UPD: Μετά τις αναβαθμίσεις, το δίκτυο δεν περιορίζει τις απαντήσεις που ξεκινούν με @username να φαίνονται μόνο σε κοινούς followers. Πλέον αυτές φαίνονται σε όλους.

 

  1. Η τελεία είναι ο πιο παρεξηγημένος χαρακτήρας

Σημαντική είναι η παρουσία της τελείας, όταν θέλω να ξεκινήσω την πρότασή μου με αναφορά (@). Όπως είπαμε πιο πάνω, αν ξεκινώ με το @ μόνο συγκεκριμένοι θα μπορούν να δουν την απάντησή μου. Αν όμως ξεκινήσω βάζοντας την τελεία μπροστά (.@), τότε θα μπορούν όλοι να διαβάζουν την απάντησή μου, είτε μας ακολουθούν είτε όχι.

UPD: Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, η σύνταξη πλέον δεν ευνοεί τη χρήση της τελείας.

 

  1. Μπορείς να στείλεις Direct Message μόνο σε followers

Τα προσωπικά μηνύματα είναι διαθέσιμα αν εσύ ακολουθείς κάποιον ή αν ο άλλος σε ακολουθεί ή αν ακολουθείτε ο ένας τον άλλο. Δεν μπορείς να τα στείλεις γενικά στον καθένα.

twitter page
Ο επίσημος λογαριασμός του Twitter
  1. Followers και following

Followers ονομάζονται αυτοί που σε ακολουθούν, τη στιγμή που following είναι αυτοί που εσύ ακολουθείς. Ο καθένας μπορεί να σε ακολουθήσει, εκτός κι αν έχεις κλειδωμένο το προφίλ σου. Με την ίδια λογική μπορείς κι εσύ να ακολουθείς όποιον σε ενδιαφέρει.

  1. Δεν είναι ανάγκη να ακολουθείς όποιον σε ακολουθεί

Δεν έχει τέτοια φιλοσοφία το Twitter. Μπορεί να σε ακολουθούν εκατοντάδες άσχετοι με το θέμα σου, αλλά εσύ καλό είναι να ακολουθείς μόνο όσους χρειάζεσαι.

  1. Μην φοβάσαι αλλά και μην το παρακάνεις με τα Tweets

Πάρα πολλοί είναι αυτοί που είναι απλά παρατηρητές στο Twitter, δηλαδή δεν γράφουν τίποτα παρά μόνο διαβάζουν. Αυτό δεν είναι κακό, αν και σίγουρα σε εταιρικό επίπεδο θες να γράφεις επειδή ακούγεσαι. Αν ανήκεις στην κατηγορία αυτών που γράφουν, τότε δεν πρέπει να το παρακάνεις. Έρευνες δείχνουν πως 4 – 10 tweets την ημέρα είναι ο ιδανικός αριθμός και σίγουρα αυτά πρέπει να “αναπνέουν”, δηλαδή να υπάρχει τουλάχιστον μια ώρα απόσταση ανάμεσα στα δύο τους.

Tip: Αν ξεκινώ μια καμπάνια είναι πολύ καλό να της δώσω ένα hashtag για να φιλτράρονται όλα μου τα tweets.Tweet: Αν ξεκινώ μια καμπάνια είναι πολύ καλό να της δώσω ένα #hashtag για να φιλτράρονται όλα μου τα #tweets. #smwtips

  1. #Hashtags

Ένας όρος που πήρε τα πάνω του χάρη στο twitter είναι το hashtag, δηλαδή το σύμβολο # πριν από μια λέξη. Όταν το χρησιμοποιούμε, τότε αυτόματα όποιος πατά το συγκεκριμένο hashtag θα μεταφέρετε σε μια λίστα που υπάρχουν μαζεμένα όλα τα tweets που περιλαμβάνουν το συγκεκριμένο hashtag. Αν ξεκινώ μια καμπάνια είναι πολύ καλό να της δώσω ένα hashtag για να φιλτράρονται όλα μου τα tweets. Σημειώνεται ότι τα hashtags είναι ανοικτά και μπορούν να τα δουν όλοι όσοι ψάχνουν το συγκεκριμένο hashtag (εκτός στην περίπτωση που το προφίλ σου είναι κλειδωμένο). Εδώ συνιστώ την προσοχή σας, καθώς δεν συνίσταται να χρησιμοποιούμε πάνω από 2 -3 hashtags σε κάθε tweet.

  1. Λίστες

Μπορώ να φτιάχνω λίστες και να βάλω μέσα όσους ακολουθώ και όταν ανατρέχω στην κάθε λίστα να βλέπω tweets μόνο από τους συγκεκριμένους. Είναι μια καλή αρχειοθέτηση κυρίως όταν θέλω να βλέπω νέα από ένα συγκεκριμένο κοινό ή θέμα. Μπορώ να ορίσω τις λίστες μου ως ανοικτές ή προσωπικές (public or private). Όταν βάζω κάποιον στη λίστα μου, αυτός ενημερώνεται αυτόματα, εκτός κι αν η λίστα είναι private.

Τα πιο πάνω είναι λίγα από τα στοιχεία που καλό είναι να γνωρίζετε όσοι θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Twitter. Υπάρχει ένας επίσημος κατάλογος με το γλωσσάρι του Twitter στον οποίο μπορείτε να ανατρέχετε όποτε ψάχνετε για κάτι.