fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

10 κανόνες για τα Κοινωνικά Δίκτυα

κανόνες

Ένα επιτυχημένο online προφίλ δεν δημιουργείται σε ένα βράδυ. Αντιθέτως, χρειάζονται πολλά βράδια και όχι μόνο για να κτίσεις την online εικόνα σου, η οποία θα συμπληρώσει με τον καλύτερο τρόπο τη φυσική σου (ή offline) εικόνα.

Είτε χρησιμοποιείς τα κοινωνικά δίκτυα για προσωπικό σκοπό είτε για επαγγελματικό, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που πρέπει να ακολουθείς. Σίγουρα δεν έρχονται με οδηγίες χρήσης, αλλά η μεθοδική τους χρήση μπορεί να φέρει πολύ καλά αποτελέσματα, κυρίως στην περίπτωση που είσαι επαγγελματίας και θες να προβάλεις ηλεκτρονικά τον εαυτό σου (Personal eBranding) ή τον οργανισμό σου (eBranding).

Πιο κάτω αναφέρονται 10 κανόνες που συνίστανται για την καλύτερη εκμετάλλευση των κοινωνικών δικτύων:

1.Συγκεντρώσου στην ποιότητα

Πόσες και πόσες υπερβολές δεν ακούμε καθημερινά στο διαδίκτυο. Κυρίως από σελίδες που στοχεύουν στην αλίευση likes και προωθούν ό,τι παίζει με μηδαμινό έλεγχο. Αυτό είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα προς αποφυγή. Συγκεντρώσου σε δυνατό, πρωτότυπο, ποιοτικό υλικό στο οποίο θα αφιερώσεις χρόνο, κόπο και έρευνα για να το δημιουργήσεις. Δεν θες μόνο επισκέπτες, θες κοινό που σε εμπιστεύεται και που σε επισκέπτεται επειδή το θέλει.

  1. Δίνε χωρίς να περιμένεις ανταλλάγματα

Το να είσαι ανοιχτοχέρης μετρά. Κυρίως σε μια εποχή όπου -σχεδόν- τα πάντα έρχονται με με αντίτιμο, αυτοί που δίνουν και δεν περιμένουν τίποτα έχουν το πάνω χέρι. Μπορεί αυτό να είναι ένα eBook, ένα κουπόνι για μια προσφορά, ένα προϊόν από το κατάστημα. Βλέπε ποιοι αλληλεπιδρούν μαζί σου, ποιοι σου κάνουν πολλά shares, ποιοι σε αναφέρουν στις αναρτήσεις τους, ποιοι αντιδρούν στα newsletter σου και αντάμειψε τους. Ή τρέξε έναν online διαγωνισμό και κλήρωσε ένα δώρο αξίας. Δώσε κάτι που θα σε ενθουσίαζε αν το έδιναν σε εσένα.

Tip: Δώσε κάτι που θα σε ενθουσίαζε αν το έδιναν σε εσένα. Tweet it

  1. Άκου γύρω σου

Είτε αυτοί είναι οι φανς σου, είτε οι ανταγωνιστές σου, άκουσέ τους. Βλέπε τι ζητάνε, τι δίνουνε, τι κάνουν, πως το κάνουν. Μελέτα, πειραματίσου, εφάρμοσε και φτιάξε το υλικό σου. Μπες σε συζητήσεις και διάβασε τους προβληματισμούς που αναφέρονται. Δώσε αυτό που ο κόσμος χρειάζεται.

  1. Να είσαι συνεπής

Στα κοινωνικά δίκτυα χρειάζεται συνεχής επαφή με το αντικείμενό σου. Δεν αναρτώ κάτι και μετά εξαφανίζομαι. Αντιθέτως, έχω το πλάνο μου και έχω συνέπεια σε κάθε μου κίνηση. Να κάνω αναρτήσεις όποτε έχω όρεξη δεν είναι συνταγή επιτυχίας. Το αντίθετο.

social-media-1430512_960_720

  1. Μην βιάζεσαι

Όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Μην περιμένεις θαύματα σε μια μέρα. Θέλει κόπο, συνέπεια και συνεχή επαφή με το κοινό σου για να εδραιωθείς στα μάτια του. Άλλωστε η σχέση με το κοινό σου είναι σαν μια οποιαδήποτε άλλη διαπροσωπική σχέση. Η εμπιστοσύνη φτιάχνεται πολύ αργά και με πολλή υπομονή. Όταν επιτευχθεί όμως απολαμβάνεις τους καρπούς της.

  1.  Να είσαι παντού

Ή τουλάχιστον όπου ταιριάζει στο brand σου. Αν είσαι μόνο στο Facebook χάνεις ένα τεράστιο κοινό που είναι στο Instagram. Το LinkedIn είναι must για κάθε επιχείρηση, μην υποτιμάς καθόλου την εκεί παρουσία σου. Γενικώς, φρόντισε όποιος σε ψάχνει να σε βρίσκει με την πρώτη.

Tip: Φρόντισε όποιος σε ψάχνει να σε βρίσκει με την πρώτη Tweet it

  1. Απάντα σε ερωτήματα

Το να αγνοείς ένα μήνυμα ή email που πήρες, είναι λες και αγνοείς κάποιον που βρίσκεται μπροστά σου και σου κάνει μιαν κατ’ ιδίαν ερώτηση. Όχι μόνο είναι αγένεια, αλλά αφήνει και πολύ άσχημη εντύπωση. Φρόντισε να απαντάς κάθε ερώτηση ή σχόλιο με αποδέκτη εσένα. Αν δεν έχεις χρόνο για καθημερινή επαφή π.χ. με το Twitter, μην ανοίξεις λογαριασμό  στο Twitter. Εκεί όμως που είσαι, να είσαι συνέχεια παρών.

  1. Διαμοίραζε υλικό

Το μότο “sharing is caring” είναι μεν ένα μάρκετινγκ τρικ, εμπεριέχει δε μια γερή δόση αλήθειας. Διαμοίραζε υλικό που να ενημερώνει τους φανς σου και να τους επιμορφώνει με τον καλύτερο τρόπο. Διαμοίραζε άλλο υλικό στο Facebook, άλλο, πιο visual, στο Instagram. Οι φανς σου με τη σειρά τους θα το διαμοιράσουν, αν συμφωνούν ή αν το βρίσκουν ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να σε μάθει και ο κύκλος τους.

group-835427_960_720

  1. Κάνε μετρήσεις

Για κάθε καμπάνια που ξεκινάς, πρέπει να έχεις μετρήσιμους στόχους. Μην ξεχνάς τις μετρήσεις γιατί αυτές θα σου δείξουν τι θέλει το κοινό σου και ποιοι πειραματισμοί είναι επιτυχημένοι. Όταν π.χ. στείλεις ένα newsletter, φρόντισε να δεις πόσοι το άνοιξαν και πόσοι επισκέφτηκαν τη σελίδα σου μέσω αυτού. Το ίδιο κάνε και για το traffic που έρχεται από τα κοινωνικά δίκτυα.

  1. Μείνε αυθεντικός

Στα κοινωνικά δίκτυα υπάρχει διαφάνεια. Εκεί είναι που πρέπει να δείξεις ποιος πραγματικά είσαι και γιατί κανείς να σε επιλέξει να σε ακολουθεί. Μην κάνεις ή μην γίνεις κάτι που υπάρχει ήδη. Βρες τη φωνή σου και κράτα την.

Tip: Μην κάνεις ή μην γίνεις κάτι που υπάρχει ήδη. Βρες τη φωνή σου και κράτα την.Tweet it

Πάρε σοβαρά την online εικόνα σου και επένδυσε χρόνο στο να τη δημιουργείς. Δεν είναι κάτι που φτιάχνεται και μετά τελειώνει, χρειάζεται πάντα επαφή και συνεχής αλληλεπίδραση. Η σωστή προώθηση του εαυτού ή της επιχείρησης είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να δημιουργήσεις δίκτυο και επαφές.