fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Πως τα κοινωνικά δίκτυα άλλαξαν τον τρόπο που διαβάζουμε

Είναι αλήθεια πως ο τρόπος που περνάμε πλέον τις ώρες μας στο διαδίκτυο είναι διαφορετικός από τον τρόπο που τον περνούσαμε πριν λίγα χρόνια.

Οι νέες τεχνολογίες και δη τα κοινωνικά δίκτυα έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο που γίνεται η πλοήγηση στον κυβερνοχώρο. Και σίγουρα, παίζουν έναν από τους πιο καταλυτικούς ρόλους, όχι μόνο σε προσωπικό πλαίσιο, αλλά και σε επαγγελματικό.

Δεν είναι ότι δεν χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο για να ψάξουμε κάτι.  Είναι που πολλές πληροφορίες έρχονται πλέον και μας βρίσκουν και μάλιστα οι πληροφορίες αυτές ταιριάζουν στα ενδιαφέροντά μας.

Και επειδή η πληροφόρηση που έχουμε είναι τεράστια, έχουμε αλλάξει τις συνήθειές μας για να προσαρμοστούμε στις γρήγορες αλλαγές.

Παράδειγμα το Facebook

Αν πάρουμε παράδειγμα το Facebook, θα δούμε πως ο κόσμος σπάνια διαβάζει μια περιγραφή εικόνας που είναι 3-4 και περισσότερες γραμμές κείμενο. Αντιθέτως, καθώς κάνει scroll, κοιτάζει μόνο τις σύντομες λεζάντες και αποφασίζει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αν θα πατήσει στον σύνδεσμο για να διαβάσει το άρθρο.

Κυρίως στην περίπτωση του άρθρου, σημαντικό ρόλο για το αν θα διαβαστεί, παίζει και η περιγραφή κάτω από τον τίτλο, το λεγόμενο meta description:

metadescription
Το Meta Description είναι η περιγραφή που εμφανίζεται κάτω από το σύνδεσμο, όταν τον κάνετε επικόλληση στον τοίχο σας.

 

Είναι επομένως σημαντικό να κρατήσουμε μια μικρή περιγραφή πάνω από την εικόνα, μέχρι και 50 χαρακτήρων. Και στις περιπτώσεις των συνδέσμων, να φροντίσουμε να υπάρχει περιγραφή του άρθρου. Αυτή συνήθως εμφανίζεται αυτόματα αν η ιστοσελίδα μας πληροί τα κριτήρια SEO. Αλλιώς, θα πρέπει να την προσθέσουμε εμείς manually, μετά την επικόλληση του συνδέσμου.

Η δε επικεφαλίδα να είναι εξίσου περιγραφική, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο για το αν θα διαβάσει το άρθρο. Έχει γραφτεί παλιότερα σ’ αυτό το blog ειδικό άρθρο για καλές επικεφαλίδες και μπορείτε να το δείτε εδώ.

Tip: Γράφετε σύντομες περιγραφές και “πιασάρικες” επικεφαλίδες για τις αναρτήσεις που βάζετε Tweet it

Είτε συμφωνείτε είτε όχι, ο πολύς κόσμος επεξεργάζεται πολύ γρήγορα τα όσα διαβάζει. Είναι έτσι πολύ επιλεκτικός σε ποιες αναρτήσεις θα πατήσει το κλικ, καθώς βλέπει μια πλειάδα ενδιαφέροντων άρθρων μπροστά του.  

Επομένως, στα λίγα εκείνα δευτερόλεπτα που θα βρεθεί η ανάρτησή μας στην οθόνη του υπολογιστή / κινητού του, να φροντίσουμε μέσα σε λίγους χαρακτήρες να περάσουμε το μήνυμά μας και να τον πείσουμε πως η ανάρτησή μας αξίζει να διαβαστεί.