fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

3 λόγοι που τα likes δεν σημαίνουν πολλά

likes on social media

Οποιαδήποτε παρουσία και να έχεις στα Κοινωνικά Δίκτυα, πρέπει να αποσκοπεί στη δημιουργία σχέσεων με τους followers σου. Να ανεβάζεις υλικό γι’ αυτούς ούτως ώστε να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους. Και καθώς κάνεις ό,τι κάνεις γι’ αυτούς, εύκολα μπορεί να παρασύρεσαι από τα likes και τον αριθμό τους. Σιγά σιγά θα δεις όμως πως τα likes δεν σημαίνουν πολλά. 

Τα likes ανέκαθεν αποτελούσαν έναν καλό δείκτη μέτρησης της απόδοσης που έχει ένα post σε όλα τα δίκτυα. Όσο περισσότερα, τόσο πιο καλή η απόδοση.

Όμως σε έναν κόσμο που αλλάζει, όπως ο online, δεν μπορείς πλέον να βασίζεσαι μόνο σε αυτή τη μέτρηση. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι που μπορεί ο follower να δείξει την προτίμησή του στο υλικό σου. Μάλιστα, έχουν περισσότερη βαρύτητα από το «απλό» like.

Δες πιο κάτω 3 λόγους για να μην παρασύρεσαι από τον αριθμό των likes:

1.Δεν έχουν την ίδια βαρύτητα με άλλες μορφές engagement

τα likes δεν σημαίνουν πολλά
Credit: https://www.luismaram.com

Το like είναι εύκολο. Μπορείς να το πατήσεις χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, ακόμη και αυθόρμητα σε κάτι που δεν σου προκάλεσε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον.

Το ίδιο δεν συμβαίνει με ένα reaction, ένα share ή ένα σχόλιο. Εκεί ο χρήστης θα μπει στον κόπο να σχολιάσει κάτι επειδή έχει κάτι να πει. Θα μπει στον κόπο να κάνει share επειδή θέλει μια ανάρτηση να την δουν και οι φίλοι του.

Ίσως κι εσύ να πρόσεξες τη διαφορά ανάμεσα σε post με δεκάδες likes και σε ένα άλλο που πέρα από likes έχει και κάτι δεκάδες σχόλια ή shares.

Στη δεύτερη περίπτωση και τα likes θα είναι περισσότερα καθώς οι χρήστες βρήκαν πραγματικά ενδιαφέρον το post. Με ένα share θα προκάλεσαν το ενδιαφέρον και των φίλων τους, που με τη σειρά τους δίνουν το δικό τους like. Συνήθως αυτές είναι και οι σελίδες που πραγματικά ξεχωρίζουν.

Αν καταφέρεις να προκαλέσεις τέτοιες αντιδράσεις, να ξέρεις πως βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο.

2.Δεν σημαίνει πως θα σε θυμούνται την επόμενη μέρα

Όταν κανείς πατήσει like δεν σημαίνει και πολλά αν δεν υπάρχει και συνέχεια. Συνήθως, αυτοί που βλέπουν το περιεχόμενο της σελίδας σου μπροστά τους, είναι αυτοί που κάνουν συνεχώς like στις περισσότερες αναρτήσεις σου.

Αν κάποιος είδε μια διαφήμιση και έκανε like σε ένα post, αυτό δεν σημαίνει πως θα σε θυμάται είτε εσένα είτε το προϊόν σου όταν το έχει ανάγκη. Μην ξεχνάς και πως οι χρήστες βαριούνται εύκολα. Αν ακολουθείς την ίδια τακτική για να πουλάς προϊόντα, θα δεις ότι με τον καιρό δεν θα έχεις την ίδια ανταπόκριση.

Γι΄αυτό και τονίζω σε κάθε ευκαιρία το πόσο σημαντική είναι η δημιουργία σχέσεων ανάμεσα σε brand και followers.

Αν κοιτάζεις απλά τα likes χάνεις μεγάλη από τη δυναμική που μπορεί να σου προσφέρει το κάθε δίκτυο. Κυρίως το Facebook.

3.Like δεν σημαίνει πωλήσεις

τα likes δεν σημαίνουν πολλά
Credit: https://promofierz.com/

Τα περισσότερα brands που βρίσκονται στα Κοινωνικά Δίκτυα θέλουν να τα εκμεταλλευτούν για διαφημιστικούς σκοπούς. Μπορεί να τρέξουν μια διαφήμιση που να φέρει μεγάλο αριθμό likes. Αν όμως δεν κάνουν ούτε μία πώληση, εκεί τα likes ουσιαστικά δεν θα σημαίνουν τίποτα.

Από τη στιγμή που βάζεις χρήμα, θες να έχεις και κάποια ανταπόκριση. Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείς από τον μεγάλο αριθμό των likes. Σκέψου όμως και τη χρηματική σου επένδυση. Εδώ θα φανεί πόσο επιτυχημένη ήταν η διαφήμισή σου.

Εδώ να τονίσω το πόσο σημαντικός είναι ο έλεγχος που γίνεται εκ των υστέρων σε μια διαφήμιση. Η απόδοσή της καθορίζεται από την πραγματοποίηση των στόχων που είχαν αρχικά τεθεί. Μπορεί να φέρει όλα τα likes του κόσμου, αν όμως ο στόχος ήταν η πώληση, μόνο η πώληση θα έχει σημασία.

Και κάτι σαν bonus για να θυμάσαι: Όσο πιο υψηλό organic reach και engagement έχει η σελίδα σου, τόσο πιο οικονομικές θα είναι και οι διαφημίσεις που τρέχεις.

Διάβασε ακόμη: Γιατί είναι τόσο σημαντικό το engagement 

Πώς μπορείς να προκαλείς άλλες μορφές engagement;

Όταν το υλικό σου μιλά στους followers, τους δίνεις μια καλή «πάσα» για να αρχίσουν μια συζήτηση. Μπορείς απλά να απευθύνεις μια ερώτηση, να τους ζητήσεις τη γνώμη τους ή να τους ζητήσεις να κάνουν κάτι (π.χ. tag ένα φίλο).  Μπορεί πραγματικά να είναι οτιδήποτε.

Έχω γράψει έναν κατατοπιστικό premium οδηγό για engagement.  Μπορείς να βρεις πληροφορίες για την αγορά του εδώ.

Ολοκληρώνοντας

Μην έχεις το like ως την καλύτερη μονάδα μέτρησης της επιτυχίας σου. Δεν έχει τη δυναμική που μπορεί να είχε κάποτε. Αντ’ αυτού, λάβε υπόψη άλλες μορφές engagement για να ξέρεις καλύτερα πως κτίζεις σχέσεις εμπιστοσύνης.  

Κεντρική Φώτο