fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Πώς πέτυχα αύξηση στην απόδοση των Facebook posts σε ένα μήνα

Πώς πέτυχα αύξηση στην απόδοση των Facebook posts σε ένα μήνα

Αν με διαβάζεις καιρό τώρα, θα ξέρεις πως μου αρέσει πολύ να πειραματίζομαι. Ακόμη και σε πράγματα που θεωρώ πως γνωρίζω καλά, υπάρχει πάντα κάτι νέο να μάθεις όταν κρατάς την περιέργειά σου ξαναμμένη. Ένα από αυτά, είναι να μελετώ τρόπους που πετυχαίνουν αύξηση στην απόδοση των Facebook Posts. 

Κατά τον προηγούμενο μήνα, έτρεξα ένα συνειδητό πείραμα στη Facebook Page μου, εφαρμόζοντας στην πράξη πράγματα που ήδη γνώριζα ή είδα στο παρελθόν να είναι ευεργετικά. Απλά ήθελα να βεβαιωθώ πως δεν άλλαξε κάτι δραματικά στον τρόπο που ξέρω πως λειτουργεί το Facebook. Ίσα ίσα, οι γενικοί κανόνες συνεχίζουν να ισχύουν και μάλιστα φέρουν το ίδιο καλό αποτέλεσμα κάθε φορά.

Μέσα σε ένα μήνα είδα ξανά την απόδοση της σελίδας μου να πιάνει υψηλό reach – που μπορεί να έφτανε και σε ένα 90% των followers που έχει η σελίδα. Κι αυτό ήταν αποτέλεσμα απλά και μόνο του να είμαι ενεργή

Ας δούμε τι έκανα: 

 

Το πείραμα για να ελέγχω την απόδοση των Facebook Posts

Δεν θεωρώ πως πειραματίστηκα με κάτι καινούργιο. Απλά έκανα το εξής απλό, το οποίο εξακολουθώ να συμβουλεύω τον κόσμο να κάνει, όταν με ρωτάει τι να κάνει για να βλέπει καλύτερο reach στα posts του:

Είχα αναρτήσει content αρκετές φορές τη βδομάδα (μίνιμουμ 3 φορές). Περιεχόμενο σχετικό με το αντικείμενο των Social Media, που έδινε συμβουλές αλλά και ρωτούσε για συμβουλές από τους followers. Και αυτό σε μια σελίδα με λιγότερους από 1000 followers. 

Ξεκίνησα με καθημερινές αναρτήσεις περί τα τέλη Ιουνίου και για τον Ιούλιο τις «έσπασα» σε μία ανάρτηση ανά δύο ημέρες. Οι λόγοι που αραίωσα κάπως τις αναρτήσεις είχαν περισσότερο να κάνουν με την περίοδο καλοκαιριού. Ο κόσμος είναι πιο «ανάλαφρος» τους μήνες του καλοκαιριού και συχνά δεν περνά τον ίδιο χρόνο online από ό,τι τους προηγούμενους μήνες. 

 

Το είδος του Content που ανέβαζα 

Επικεντρώθηκα κυρίως σε 2 είδη:

  • Posts που να δίνουν κάποια αξία σε όσους τα διαβάζουν
  • Ερωτήσεις προς την κοινότητα (ή να ζητάω τη γνώμη της)

Για το πρώτο, η λεγόμενη αξία προέρχεται από την εμπειρία μου και από τις ερωτήσεις που λαμβάνω κατά καιρούς από τους followers σε διάφορα θέματα. Μοιράζομαι μαζί τους πράγματα που κάνω κι εγώ. Αυτό πιστεύω έχει μεγαλύτερη αξία παρά να δίνονται οι συμβουλές που βρίσκει κανείς από τα μεγάλα ή γνωστά αντίστοιχα sites. 

Για τις ερωτήσεις, έρχεται το engagement που επιβραβεύει. Δεν θέλω να υπάρχουν μόνο ερωτήσεις, καθώς ο κόσμος δεν μπορεί να συμμετέχει συνέχεια, γι’ αυτό και έχω και τα value posts που ανέφερα πιο πάνω.

Όμως το σχόλιο και η απάντηση φέρνει engagement και αυτό βοηθάει την απόδοση των Facebook Posts αλλά και όλης της σελίδας να ανέβει. Το περιεχόμενο των ερωτήσεων είναι πάντα σχετικό με το αντικείμενο της σελίδας. Όταν ο κόσμος δει κάτι για το οποίο μπορεί να εκφέρει άποψη, χωρίς να υπάρχει το ρίσκο του να φανεί ανεπαρκής, μπορεί να συμμετέχει με μεγαλύτερη προθυμία. 

 

Η απόδοση των Facebook posts και της σελίδας

Αύξηση απόδοσης Facebook Postsreview απόδοση των Facebook Posts

 

Συγκριτικά καλύτερη απόδοση σε σχεδόν κάθε metric. Πέρα από τη σύγκριση με τον προηγούμενη μήνα, αυτό που προσωπικά βρίσκω πιο σημαντικό, είναι πως ο κόσμος ανταποκρίνεται σε αυτά που βλέπει μπροστά του.

Κάτι που μεταφράζεται στο ότι θα συνεχίσει να βλέπει αναρτήσεις της συγκεκριμένης σελίδας μπροστά του, επειδή το Facebook λαμβάνει σημάδια πως του είναι σημαντική.

Κι όλα αυτά από μια σελίδα που δεν πουλάει κάτι. Δεν υπάρχει κάποιο brand πίσω, δεν έχει κάτι να κερδίσει από τους followers κι έτσι δεν τρέχει κάποιο budget για να μεγαλώσει πιο γρήγορα. Σκέψου πόσο καλύτερη θα ήταν η απόδοση με ένα μικρό ενισχυτικό (και όχι απαγορευτικό) budget. 

 

Το τι πραγματικά μετράει

Φυσικά, οι αριθμοί και τα metrics ίσως να μην λένε πολλά, όταν ο στόχος της σελίδας είναι να πουλήσει. Εδώ θα δεις λίγο τη δική σου προσέγγιση. 

Προσωπικά, έπαψα εδώ και καιρό να θεωρώ πως η δύναμη των Social είναι η πώληση. Ανέκαθεν τα θεωρούσα ιδανικά για δημιουργία σχέσεων. Βέβαια, με τις συνεχείς αναβαθμίσεις και την ανερχόμενη δύναμη των Shops, σίγουρα υπάρχει πλέον έντονο και το στοιχείο της πώλησης.

Στην τελική όμως, μια σελίδα με καλή απόδοση έχει αυξημένες πιθανότητες για αγορές και conversions από αντίστοιχες άλλες που φαίνονται εγκαταλελειμμένες.

Κι αν θες ιδέες για να σε βοηθήσουν στο περιεχόμενο που δημιοουργείς, μπορείς εδώ να δεις τρόπους να βελτιώσεις τα posts σου στο Facebook.

 

Ολοκληρώνοντας

Μπορεί όντως το reach μιας σελίδας να βρίσκεται σε χαμηλό ποσοστό, αυτό δεν σημαίνει πως θα την αφήνεις να ερημώνει. Μην ξεχνάς πως πολύς κόσμος επισκέπτεται μια σελίδα απλά για να πάρει πληροφορίες όπως διευθύνσεις ή τηλέφωνα επικοινωνίας. Είναι σημαντικό να βρίσκει καλό περιεχόμενο όταν βρίσκεται εκεί.

Γενικά, όταν αποφασίσεις να επενδύσεις σε αυτή, θα δεις πως ο κόσμος μπορεί να ανταποκριθεί. Ίσως αυτό από μόνο του να μην σου λέει κάτι – αν δεν συνοδεύεται από πωλήσεις, αλλά η σχέση που κτίζεις με δυνητικό πελάτη ή έστω follower, δεν είναι για να την υποτιμάς. Η δική μου εμπειρία λέει πως έτσι ο χρήστης θα σε εμπιστευτεί και θα τρέξει σε σένα όταν χρειαστεί κάτι.

Αν τρέχεις κάτι παρόμοιο σε συχνή βάση μοιράσου πιο κάτω τα αποτελέσματα που βλέπεις! Αν δεν βλέπεις καλό αποτέλεσμα, τότε άλλαξε λίγο την τεχνική σου. Δοκίμαζε να δίνεις κάτι, παρά απλά να προωθάς τα προϊόντα σου!

 

Content Creation for Social Media

Ξέρω πως ενδεχομένως να γνωρίζεις ήδη πόσο σημαντική είναι η ανάρτηση posts σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όμως πώς γίνεται να υπάρχει και η αντίστοιχη έμπνευση για θέματα που μπορούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον της κοινότητας;

Αυτός είναι ο λόγος που δημιούργησα το online αγγλικό course “Content Creation for Social Media”. Εκεί περιγράφω τρόπους να βρίσκεις ιδέες και από αυτές να δημιουργείς φρέσκο περιεχόμενο για να έχεις καθημερινά στους λογαριασμούς σου.

Πρόκειται για το προσωπικό μου best seller course στην πλατφόρμα του Udemy και το course μου με τις περισσότερες πωλήσεις. Ρίξε του μια ματιά!