fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Ανασκόπηση Social Media 2019

Ανασκόπηση Social Media 2019

Καθώς το 2019 φτάνει στο τέλος του, μπορεί να γίνει μια ακριβής ανασκόπηση της χρονιάς που φεύγει. Μια ακόμη «γεμάτη» χρονιά όσον αφορά το Social Media Marketing αλλά και γενικότερα το κομμάτι του Digital Marketing. Αρκετά πράγματα έχουν συμβεί τα οποία έβαλαν βάσεις και στη χρονιά που έρχεται. Αν και προέκυψαν πολλά νέα δεδομένα, στην ανασκόπηση Social Media 2019 θα βρεις ό,τι αφορά καθαρά το κομμάτι των Social Media και την πρακτική χρήση τους.

Ας τα δούμε:

 

1. Facebook F8 Conference

 

“The Future Is Private”. Με αυτό το slogan, o ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, έδωσε το στίγμα που θα ακολουθήσει η εταιρεία του αλλά και οι θυγατρικές αυτής. Ένα πιο «κλειστό», προσωπικό μοντέλο επικοινωνίας που βάζει σε πρώτο πλάνο τον χρήστη και ό,τι του είναι πιο σημαντικό.  

Πάνω σε αυτή τη βάση χτίζεται η επικοινωνία σε Facebook, Instagram αλλά και σε Messenger, WhatsApp. Ο χρήστης θα βλέπει ό,τι του είναι πιο σημαντικό και την ίδια ώρα δεν θα ψάχνει τρόπους να κερδίζει τη μάζα. 

Κάτι αντίστοιχο κάνουν όλες σχεδόν οι πλατφόρμες. Η ανάπτυξη των αλγορίθμων έχει ως στόχο να ξέρουν τι αρέσει περισσοτέρο στον εκάστοτε χρήστη, έτσι ώστε αυτά που του είναι πιο οικεία να τα βλέπει περισσότερο ή ψηλότερα στο timeline.

Οι πολλοί και μεγάλοι αριθμοί δεν μετράνε. Αυτό που πλέον κάνει τη διαφορά είναι η προσοχή του χρήστη και η πλήρης κατανόηση αυτού. Έτσι θα μπορείς να του δίνεις καλύτερο, πιο σχετικό περιεχόμενο που ευκολότερα θα ξεχωρίζει μέσα στην τόση πληροφόρηση. 

 

2. Το Facebook κρύβει τα Likes

Η «στροφή στην ποιότητα» φαίνεται να είναι το στοίχημα του Facebook για το νέο έτος. Ήδη σε αρκετές χώρες, στο Instagram άρχισε να κρύβεται ο αριθμός των likes που μαζεύει μια φωτογραφία. Αυτό σημαίνει πως οι «κενές» μετρήσεις (π.χ. πόσα likes παίρνει μια ανάρτηση) δεν θα παίζουν τον κύριο λόγο στη στρατηγική ενός brand. 

Αντίθετα, αναμένεται να δοθεί έμφαση στο content. Τα brands θα ανεβάσουν το budget που θα δίνεται για τη δημιουργία καλού περιεχομένου. Αυτό πλέον θα είναι πλέον το μέτρο ποιότητας και όχι τα likes.

Φυσικά, με το κρύψιμο των likes, το Facebook αναμένει να δει αύξηση και στις αναρτήσεις που κάνουν οι χρήστες. Όχι μόνο εκεί, αλλά κυρίως στο Instagram, στο οποίο επενδύει πάρα πολλά. Ένα στοίχημα θα ήταν να «ξυπνήσει» κάποιους από τους παθητικούς χρήστες, κάνοντάς τους να ανεβάζουν και αυτοί content. Έτσι θα επιτρέπει ακόμη περισσότερες διαφημίσεις κι αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που το Instagram κρύβει τα likes

 

Για περισσότερες συζητήσεις σε ό,τι αφορά Social Media Marketing & Digital Marketing, γίνε μέλος στο Group Social Media Cyprus

 

3. Εισαγωγή του Instagram Creator

Ένα νέο mode ήρθε για να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στο προσωπικό και στον επαγγελματικό λογαριασμό στο Instagtam. Το Creator Account ανακοινώθηκε στο F8 Conference και δίνει περισσότερο έλεγχο σε όσους μπορούν να βγάλουν χρήματα από την πλατφόρμα, χωρίς όμως να είναι επιχειρήσεις. 

Όπως δηλαδή τα δημόσια πρόσωπα, οι παραγωγοί, οι bloggers, οι καλλιτέχνες. Και οι influencers

 

4. Διαφημίσεις στο TikTok 

Το TikTok δεν αποτελεί «εφεύρεση» του 2019 (αλλά του 2016), όμως θα μπορούσε να πει κανείς πως η χρονιά αυτή είναι ορόσημο για την κινέζικη εταιρεία. Γι’ αυτό γιατί γνώρισε την αποθέωση, μαθεύτηκε σε περισσότερες χώρες και έσπασε το φράγμα του 1 δισεκατομμυρίου downloads σε παγκόσμια κλίμακα.

Επίσης, ενεργοποιήθηκαν και οι διαφημίσεις στο δίκτυο. Μπορεί η κύρια ηλικιακή κατηγορία να είναι η λεγόμενη GenZ, ωστόσο ο καθένας βρίσκεται εκεί, ακόμη και brands που δεν είχαν ποτέ έντονη κλίση σε νεαρές ηλικίες. Καμιά πλατφόρμα με τόσο μεγάλη δυναμική δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη σε πλαίσιο διαφήμισης, έστω κι αν το έδαφος δεν είναι ακόμη πρόσφορο. 

Από τη στιγμή που ενεργοποίηθηκαν οι διαφημίσεις, μόνο ενδιαφέρον μπορεί να προκαλέσει η όλη πορεία που θα έχει το δίκτυο από εδώ και πέρα. Απλά, ακόμη είναι περιορισμένη η πρόσβαση σε αυτές. Πόσο μάλλον από την Κύπρο. 

 

5. Augmented Reality Stickers 

Η επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality) είναι εδώ και δίνεται στον κόσμο απλόχερα για να την χρησιμοποιήσει. Το Snapchat επενδύει πολλά εδώ, καθώς στα Stories του έβρισκες ανέκαθεν φίλτρα και stickers που μπορούσες να εισάγεις.

Τέτοια stickers είναι διαθέσιμα και στο Instagram και μάλιστα το δίκτυο επιτρέπει πλέον τα brands να δημιουργούν τα δικά τους, μέσα από το Spark AR Studio. Εννοείται πως το έδαφος για τη δημιουργία αντικειμένων σε επαυξημένη πραγματικότητα είναι πρόσφορο και περισσότερο θα μας απασχολήσει στο εγγύς μέλλον.

 

Ανασκόπηση Social Media 2019

Αυτές ήταν κάποιες μόνο από τις πολλές εξελίξεις στον κόσμο των Social Media. Φυσικά, πολλά νέα features μάς είναι πλέον διαθέσιμα που διευκολύνουν τους χρήστες ως προς τη χρήση τους. 

Αναμένουμε με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον το 2020, όπου φαίνεται διαφορετικό από τις προηγούμενες χρονιές, μιας και η ποιότητα σε συνδυασμό με τη σχετικότητα είναι το μεγάλο στοίχημα των «γιγάντων» των δικτύων.

Τι θα έβαζες εσύ στην ποιο πάνω λίστα;

 

Follow me: Instagram | FB Page | FB Group | Twitter | LinkedIn