fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Γιατί οι διαφημίσεις δεν αποδίδουν και πώς να το αλλάξεις

διαφημίσεις δεν αποδίδουν

Ένα καθημερινό φαινόμενο στα Social Media είναι οι διαφημίσεις που τρέχουν από όσους έχουν επαγγελματική σελίδα.  Είναι επίσης καθημερινοί οι προβληματισμοί γιατί οι διαφημίσεις δεν αποδίδουν το ίδιο καλά με πριν. Ή τουλάχιστον, γιατί δεν βλέπεις τη μεγάλη διαφορά στις πωλήσεις που κάνεις.

 

Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη δική σου σελίδα. Συμβαίνει στην πλειοψηφία των σελίδων κι εδώ θα αναλύσουμε το λόγο αλλά και το πώς μπορείς να τις βελτιώσεις.

 

Πιο ακριβές οι διαφημίσεις

Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει λόγος να συγκρίνεις το παρελθόν με το παρόν. Παλιά οι διαφημίσεις ήταν πιο οικονομικές και έβλεπες μεγαλύτερη απόδοση. Τα ίδια όμως ποσά αν τα επενδύσεις τώρα, δεν θα κάνεις μεγάλη διαφορά.

 

Επίσης, στο παρελθόν, έκανες ένα post, έβαζες διαφήμιση και έβλεπες τουλάχιστον το engagement να είναι μεγάλο. Τώρα πλέον ακόμη κι αυτό ίσως να μην κάνει διαφορά αν η διαφήμιση στέκεται μόνη της, χωρίς κάποια στρατηγική.

 

Αν οι διαφημίσεις δεν αποδίδουν, βάλε στρατηγική

Δεν υπάρχει λόγος να κάνεις boost ένα post απλά και μόνο επειδή θες να πωλήσεις κάτι. Αν θες να το κάνεις επειδή πήγε πολύ καλά και θες να το δει περισσότερος κόσμος, κάνε το.

 

Αλλά να το κάνεις για να πουλήσεις κάτι, δεν υπάρχει λόγος. Η διαφήμιση πρέπει να ανήκει σε μια στρατηγική. Να ξέρεις πότε θα βάζεις απλά posts, τι θα χρειαστεί για να κάνεις διαφήμιση καθώς και ποιος θα είναι ο στόχος της.

 

Αν απλά εμφανίζεσαι μια φορά τη βδομάδα / το μήνα για να προωθήσεις κάτι, κανείς δεν θα ασχοληθεί. Αν όμως προετοιμάζεις από πριν το έδαφος, τότε κάτι μπορεί να κάνεις.

 

Βρες περισσότερα τέτοια tips στο Facebook GroupSocial Media Cyprus

 

Ξεκίνα από πριν

Μην κάνεις boost αυθαίρετα, παρά μόνο αν κάτι πάει ιδιαίτερα καλά και θες να το σπρώξεις λίγο.  

 

Αλλιώς, δεν θα δεις αποτέλεσμα. Σύμφωνα με έρευνες, το 98% από όσες διαφημίσεις βλέπει ένας χρήστης στο timeline του ή σε μια ιστοσελίδα, δεν καταλήγουν σε αγορά.

Και γι’ αυτό υπάρχει λογική εξήγηση. Γιατί κάποιος να εμπιστευτεί και να αγοράσει ένα προϊόν από κάποια διαφήμιση που είδε στο Facebook;

 

Έστω κι αν ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα του, ο χρήστης θα αγοράσει μόνο όταν βρίσκεται σε αγοραστική ανάγκη και μόνο από κάποιον που εμπιστεύεται.

 

Αν παράδειγμα σε ενδιαφέρει το fitness, θα βλέπεις διαφημίσεις με γυμναστήρια, συμπληρώματα διατροφής, ασκήσεις κλπ.

Για να αγοράσεις όμως κάτι, π.χ. συμπληρώματα, θα πρέπει να είσαι σε φάση που να θες να συνδυάσεις τη διατροφή σου με συμπληρώματα για να πετύχεις το σκοπό σου.

 

Και φυσικά, θα αγοράσεις από μια μάρκα που εμπιστεύεσαι. Είτε επειδή στο είπαν άλλοι, είτε επειδή η online παρουσία της σε έπεισε πως ξέρει καλά το τι κάνει.

 

 Για να σε πείσει όμως, χρειάστηκαν πολλά προηγούμενα posts, blog posts, βιντεάκια, status updates, case studies, newsletters και ένα σωρό άλλα. Άρα με το να εμφανίζεσαι μια φορά το μήνα, απλά δεν έχτισες τα θεμέλια για να σε εμπιστευτεί ο κόσμος σου.   

 

Από τα κρύα στα ζεστά

 

Αυτό είναι ένα από τα μυστικά για την online διαφήμιση στα Social Media. Θα πρέπει να πείσεις το κοινό που σε ακολουθεί πως το δικό σου προϊόν μπορεί να κάνει τη διαφορά. Δηλαδή να το μετατρέψεις από «κρύο» κοινό σε «ζεστό».

 

Ακόμη και να μην βρίσκεται σε αγοραστική ανάγκη, όταν βρεθεί θα ξέρει από πού να αγοράσει. Ή μπορεί και να του δημιουργηθεί η ανάγκη αυτή αν σε εμπιστευτεί.

 

Πώς μπορείς να το κάνεις αυτό

Μια μέθοδος ιδιαίτερα αποδοτική, είναι με το συνδυασμό της εκπαίδευσης με ψυχαγωγία. Δηλαδή, μαθαίνεις στο κοινό σου κάτι ενδιαφέρον που μπορεί να τον βοηθήσει σε κάτι. Ταυτόχρονα, αυτό το κάνεις με τρόπο που δεν θα τον κουράσει, αλλά θα το βρει ψυχαγωγικό.

 

Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που προτείνω να έχουμε και διαφορετικά είδη περιεχομένου. Ένα gif μπορεί να είναι πιο ψυχαγωγικό από το video. Μόνο αν δοκιμάσεις θα ξέρεις τι αρέσει στο κοινό σου.

 

Tip: Όταν δίνεις κάτι ενδιαφέρον στο κοινό σου, απέφευγε τα mainstream (δηλαδή τα κοινότυπα). Τα έχουν ήδη διαβάσει προ πολλού. Βρες κάτι πιο «ψαγμένο»  ή ανάλυσε κάτι που δοκίμασες και πέτυχε.

 

Άρχισε με άλλους στόχους

Επίσης, δεν θες να πας κατευθείαν σε πώληση. Δεν είναι πάντα αυτός ο σκοπός. Αν τώρα ξεκινάς, θα θες να σε μάθει κόσμος. Όχι να πουλήσεις κάτι.

 

Θες να δοκιμάζεις διάφορες παραμέτρους για να δεις ποιο κοινό (ποια δημογραφικά) ανταποκρίνεται καλύτερα. Είναι λογικό στην αρχή να έχεις πιο ακριβές διαφημίσεις.

 

Αν όμως αρχίσεις και κτίζεις τη βάση σου, όταν τους διαφημίζεις θα βλέπεις πιο οικονομική απόδοση.

 

Άρα άρχισε από άλλους στόχους και μετά τρέχε διαφήμιση για πώληση.

 

 Διάβασε ακόμηΠώς να ελέγχεις τα ποσά που ξοδεύεις σε διαφημίσεις

 

Ολοκληρώνοντας

Δεν φταίνε πάντα οι αλγόριθμοι για τα αποτελέσματα που δεν βλέπουμε. Πρέπει και η δική μας η στρατηγική να σέβεται το κοινό που μάς παρακολουθεί.

 

Φρόντισε να κτίσεις μια καλή σχέση μαζί του, δίνοντάς του καθημερινά μικρούς λόγους να σε ακολουθεί. Κάνε τους followers σου να εμπιστευτούν το δικό σου προϊόν από του ανταγωνισμού.

 

Έτσι όταν θα πουλάς κάτι, θα έχουν ήδη ακούσει για εσένα, θα σε ξέρουν και επομένως θα είναι πιο κοντά στο conversion (στο να ανταποκριθούν δηλαδή στο στόχο που έθεσες).

 

Αν σε ενδιαφέρει πιο ζεστά το θέμα με τις διαφημίσεις στο Facebook, ετοιμάζω έναν premium βήμα προς βήμα οδηγό που μπορεί να σε βοηθήσει. Στείλε μου email στο smwtips@gmail.com με θέμα «Οδηγός στο Facebook» και θα σε ενημερώσω όταν είναι έτοιμος.