Μετά τις τελευταίες αναβαθμίσεις στον αλγόριθμο του Facebook, δόθηκε πολύ περισσότερη έμφαση στο δυναμισμό και τη γενικότερη λειτουργία των groups. Τα Facebook Groups απολαμβάνουν πλέον μεγαλύτερο reach και πιο εύκολα οι χρήστες ενημερώνονται για το περιεχόμενο που ανεβαίνει.
Από την άλλη, η σελίδα ή το page αν προτιμάς, δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να εμφανιστεί κάποια στιγμή στα μάτια των followers της. Με το organic reach να μην ξεπερνά στις απλές περιπτώσεις το 8% και με την πληροφορία να είναι περισσότερη από όση μπορούμε να καταναλώσουμε, γίνεται όλο και δυσκολότερη η προώθησή της. Κυρίως στις περιπτώσεις που το πλάνο προώθησης δεν άλλαξε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ακολουθούν 7 σημεία που είναι καλό να γνωρίζεις για τα groups:
1.Το Facebook συμπαθεί τα groups και μάς αναγκάζει να κάνουμε το ίδιο
Το Facebook ανέκαθεν συμπαθούσε τα groups. Ταιριάζουν με το χαρακτήρα και τη φιλοσοφία που διέπει το δίκτυο και τους δημιουργούς του. Θέλουν να δημιουργήσουν μια δυνατή κοινότητα που θα φέρνει τον κόσμο πιο κοντά και συνάμα θα δημιουργεί όμορφα αισθήματα.
Οι σελίδες δεν το κάνουν αυτό και από τη στιγμή που τα groups δεν ήταν σε καμία περίπτωση τόσο δημοφιλή, έπρεπε να τα σπρώξουν λίγο. Αφενός κατέβασαν το Facebook Groups Αpp και αφετέρου «πείραξαν» τον αλγόριθμο για να τυγχάνουν καλύτερης χρήσης.
Επίσης, έδωσαν τη δυνατότητα στις σελίδες να έχουν και να διαχειρίζονται δικά τους groups (περισσότερα θα αναλύσω πιο κάτω) και δείχνουν και στατιστικά σε όσα έχουν περισσότερα από 250 μέλη.
Αποδίδει καρπούς
Το εγχείρημα φαίνεται πως αποδίδει καρπούς καθώς τα groups απολαμβάνουν πλέον μεγαλύτερης δυναμικότητας. Οι χρήστες ενημερώνονται για νέες αναρτήσεις σε αυτά που είναι μέλη, για τυχόν engagement των φίλων τους σε ένα post ενώ βλέπουν και προτεινόμενα groups για να ενταχθούν.
Αυτό σημαίνει πως ένα καλό post θα τύχει καλύτερης θέασης εκεί καθώς περισσότεροι είναι αυτοί που θα το δουν. Όχι μόνο περισσότεροι, αλλά και στοχευμένο κοινό, που αυτό είναι που θέλουμε όταν έχουμε κάτι να προωθήσουμε.
Σημείωση: Για να βλέπουν ενημερώσεις, πρέπει να έχουν επιλεγμένη τη δυνατότητα αυτή (βλέπε πιο κάτω). Οπόταν στο μέλλον «οι μάχες» που θα δίνονται από τους group admins μάλλον θα είναι στην ενεργοποίηση των ειδοποιήσεων!
2.Ευνοεί τη συζήτηση
Ένα μεγάλο υπέρ των groups είναι ότι ευνοούν τη συζήτηση ανάμεσα στα μέλη. Αν ένα group για φαγητά έχει μέσα μόνο λάτρεις του φαγητού, οι συζητήσεις γύρω από συνταγές θα είναι ευχάριστες για όλους. Οι απόψεις ανταλλάσσονται πιο εύκολα καθώς το θέμα συζήτησης θα είναι αρεστό σε όλους.
Αρκετοί θα θέλουν να ελέγχουν τις νέες αναρτήσεις που βλέπουν πώς μπαίνουν, καθώς είναι γύρω από ένα θέμα που τους ενδιαφέρει. Με τις σελίδες δεν μπορείς να το πετύχεις εύκολα αυτό.
3.Geo & niche targeted
Στα groups μπορείς να ελέγχεις τα μέλη που θα έχει. Μπορείς να φτιάξεις ένα για οποιαδήποτε κατηγορία σε ενδιαφέρει, με οποιοδήποτε θέμα συζήτησης. Και να θέσεις περιορισμούς για τη χώρα προέλευσης.
Πριν αποδεχτείς κάποιον, θα μπορείς να ελέγξεις το προφίλ του για να δεις αν ταιριάζει στους περιορισμούς που θέτεις. Δεν ξέρω πόσο βοηθητικό είναι αυτό, πάντως είναι κάτι που δεν το έχουν οι σελίδες.
4.Πιο οικονομικό – αν και αναμένεται κάποιας μορφής διαφήμιση
Από τη στιγμή που το Facebook τα προωθεί πολύ, είναι πιο οικονομικά από τις σελίδες. Σε μια σελίδα θα χρειαστεί και μπάτζετ για να φτάσει το νέο σου άρθρο ή βίντεο σε πολλά μάτια. Στο group δεν χρειάζεται αυτό.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πώς μελλοντικά δεν θα δούμε και κάποια διαφήμιση. Όταν γίνουν κομμάτι της καθημερινότητας των χρηστών, θα υπάρχει και ο τρόπος της οικονομικής τους εκμετάλλευσης.
5.Πρέπει όμως να είσαι μέλος
Για να αποκομίσεις κάθε όφελος, πρέπει να έχεις μέλη. Παράδειγμα, σε αντίθεση με μια σελίδα που μπορείς να κάνεις tag έναν οποιοδήποτε user και αυτός να ενημερωθεί, στο group δεν θα ενημερωθεί αν δεν είναι μέλος.
Άρα χωρίς μέλη δεν έχεις ούτε τη δημοτικότητα ούτε το egnagement που θα ήθελες. Κράτα το αυτό στα υπόψη για τις μελλοντικές σου εκστρατείες.
6.Οι σελίδες έχουν τα δικά τους groups
Οι σελίδες έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας κοινότητας (community), όπου θα ευνοείται η συζήτηση. Αρκετές ήδη έχουν ενώσει ένα group και μπορούν να το ελέγχουν ως σελίδα παρά ως άτομο.
Εκεί μπορούν να ανταλλάσσονται απόψεις και να ενημερώνονται τα μέλη με διάφορα νέα της βιομηχανίας. Αυτή πάντως η σύνδεση και η μετάβαση από σελίδα σε group θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα πάει…
Διάβασε ακόμη: Facebook Groups: 3 πρακτικοί τρόποι να τα εκμεταλλευτείς
7.Και με τις σελίδες τι γίνεται;
Μαύρο δεν θα ρίξουμε στις σελίδες, που ούτως ή άλλως χαίρουν ιδιαίτερης αγάπης από τους χρήστες. Οι σελίδες θα εξακολουθήσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα του Facebook, με τις διάφορες τροποποιήσεις που γίνονται κατά καιρούς.
Αν λάβουμε υπόψη τα έσοδα που φέρνει στην πλατφόρμα η διαφήμιση μέσα από τις σελίδες, σίγουρα δεν πρόκειται να δούμε το ρόλο τους να περιορίζεται. Απλά πρέπει να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά, έτσι ώστε να μπούμε στο παιχνίδι των groups άμεσα, για να κερδίσουμε όσο περισσότερο χρόνο γίνεται.
Και με το organic reach να είναι «στα κάτω του», όλο και περισσότερες πρωτότυπες ιδέες και ποιοτικό παρεχόμενο θα βλέπουμε τριγύρω. Άλλωστε αυτό χρειάζεται για να ξεχωρίσουν τα καλύτερα σε μία σελίδα.
Bonus: Επί ευκαιρίας….
Ευκαιρίας δοθείσης, να αναφέρω πως και το blog αυτό έχει δικό του group. Πέρα από το σχετικό page μπορείς να βρεις και την κοινότητα για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων εδώ. Αν έχεις κάποια απορία ή επισήμανση για τα Κοινωνικά Δίκτυα, εκεί είναι ο ιδανικός χώρος για να τη μοιραστείς.
Ολοκληρώνοντας
Τα Facebook Groups ήρθαν και μάλλον θα παραμείνουν για καιρό ακόμη. Ευκαιρία λοιπόν να προσαρμοστούμε και σ’ αυτή την αλλαγή για να μην μένουμε πίσω. Άλλωστε, η αναπόφευκτη επιλογή στα Κοινωνικά Δίκτυα είναι να αλλάζουμε συνεχώς.
Οπόταν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και το νέο αυτό εργαλείο για να δεθούμε ακόμη περισσότερο με το κοινό μας. Αυτός άλλωστε δεν είναι και ο μεγάλος μας στόχος;
—
Πώς βρήκες το πιο πάνω άρθρο; Πιο σημείο θα σε βοηθήσει περισσότερο; Αν έχεις κι εσύ να προτείνεις κάτι γράψε μου στα σχόλια!
Follow me: Instagram | Facebook Page | Twitter | LinkedIn