Η τεχνική Lead Capture αναφέρεται στη διαδικασία συλλογής στοιχείων επικοινωνίας με άτομα που επισκέπτονται τον online χώρο σου. Σκοπός είναι να έρχεσαι σε επαφή μαζί τους κτίζοντας καλές σχέσεις εμπιστοσύνης.
Για να το πετύχεις αυτό, μπορείς να δώσεις κάποιο freebie ως αντάλλαγμα. Αν ήδη το κάνεις αυτό, ίσως να θες να «φρεσκάρεις» λίγο την όλη διαδικασία.
Στο άρθρο αυτό θα δεις 4 optimization tips για Lead Capture, που μπορείς να εφαρμόσεις άμεσα:
1.Κάνε τη φόρμα σύντομη
Η φόρμα συλλογής στοιχείων πρέπει να είναι όσο πιο σύντομη γίνεται. Μην γράφεις ένα σωρό στοιχεία για το τι θα κερδίσουν όσοι κατεβάσουν το Lead Magnet. Μην ξεχνάς άλλωστε πως οι πλείστοι θα τη διαβάζουν σε κινητή συσκευή. Το πολύ κείμενο δεν βοηθάει.
Αντίθετα, περιόρισέ την στο ελάχιστο δυνατό, με πολλούς άσπρους χώρους, μινιμάλ και κατευθείαν στη ψητό.
2. Μη ζητάς πολλές πληροφορίες
Το πιο συχνό λάθος. Υπάρχουν Lead Capture φόρμες που ζητάνε πάρα πολλές πληροφορίες για να δώσουν ένα freebie. Φυσικά εξαρτάται από το τι είναι αυτό που δίνεις δωρεάν.
Όμως, στις πλείστες δεν χρειάζεται να ρωτάς για πλήρη διεύθυνση, κινητό τηλέφωνο, ημερομηνία γεννήσεως ή ακόμη και επώνυμο. Οι πιο γνωστοί Social Media Experts περιορίζονται στο να ζητάνε ένα απλώς email. Ούτε καν όνομα. Αυτό κάνει τους χρήστες να είναι λιγότερο σκεπτικοί στο να δώσουν τα στοιχεία τους.
Να θυμάσαι πως πλέον οι χρήστες είναι επιφυλακτικοί στο να δίνουν στοιχεία επικοινωνίας. Κάντο τους όσο πιο εύκολο γίνεται.
Για περισσότερες συζητήσεις σε ό,τι αφορά Social Media Marketing & Digital Marketing, γίνε μέλος στο Group Social Media Cyprus
3. Δώσε μιας μορφής validation
Με τον όρο validation εννοώ να δείξεις μια εγκυρότητα ή ένα είδους κύρους στο τι έχει να κερδίσει όποιος εγγραφεί στη λίστα σου. Αυτό που προσωπικά κάνω, είναι να δίνω ένα link σε ένα από τα emails που στέλνω. Έτσι ο χρήστης θα ξέρει ακριβώς τι είδους emails θα παίρνει από μένα και θα αποφασίσει μετά αν αξίζει τον κόπο.
Κάτι άλλο που βλέπω και μου αρέσει, είναι τα reviews από άλλους χρήστες που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στη λίστα σου. Αφήνουν ένα review κι εσύ μπορείς να στείλεις τους χρήστες σε έναν χώρο που θα διαβάσουν τα reviews πριν αποφασίσουν να κάνουν εγγραφή.
Αν δεν θες να το κάνεις manually, υπάρχουν εργαλεία που κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά. Πολύ γνωστό και οικονομικό είναι το TrustPulse.
4. Απόφευγε τα τετριμμένα στα Lead Capture
Κάτι τελευταίο, είναι η ποιότητα του Lead magnet που δίνεις. Θα έπρεπε ιδανικά να είναι κάτι που οι χρήστες δεν διάβασαν ήδη χίλιες φορές. Πώς να γίνεις viral, πώς να κερδίσεις Χ followers στο Instagram, ποιες είναι οι ιδανικές διαστάσεις των γραφικών στο Facebook κλπ.
Υπάρχουν χιλιάδες άρθρα για όλα τα πιο πάνω. Θα μπορούσες αντίθετα να επικεντρωθείς σε κάποια δικά σου ευρήματα ή επιτεύγματα. Αυτά είναι δυσεύρετα, κυρίως σε μικρές αγορές όπως η δική μας. Δεν είναι διατεθειμένοι όλοι να μοιραστούν τη συνταγή επιτυχίας τους ή κάτι που δοκίμασαν και είδαν αποτέλεσμα. Λογικό μεν, ξεχωρίζει δε.
Μπορείς πάντα να μοιραστείς κάτι που έχει μεγάλη αξία και να είναι αποτέλεσμα αρκετών ωρών μέχρι να δημιουργηθεί. Καλά είναι και τα How To’s, αυτά που δείχνουν βήμα προς βήμα πως να γίνει κάτι. Ακόμη καλύτερα είναι όσα δίνουν κάτι χειροπιαστό, που αφορά μια συγκεκριμένη αγορά (π.χ. τα δημογραφικά όσων Κύπριων αγοράζουν διαδικτυακά είδη ένδυσης).
Γενικά, απόφευγε ό,τι έχει να κάνει με ενημέρωση, πληροφορίες και οτιδήποτε μπορεί να κανείς να βρει στο διαδίκτυο.
Ολοκληρώνοντας
Η διαδικασία Lead Capture είναι συνεχής. Το καλό είναι πως μπορεί να δημιουργηθεί μια φορά και μετά να λειτουργεί συνεχόμενα. Για να ολοκληρωθεί, χρειάζεσαι ένα καλό lead magnet. Αν θα έδινα μια μόνο συμβουλή ως προς την optimized χρήση τους, θα έλεγα να τα χρησιμοποιείς για να χτίσεις σχέσεις εμπιστοσύνης. Μετά έρχονται οι πωλήσεις.
Αν θες να μάθεις πώς μπορείς να φτιάξεις από την αρχή την παρουσία σου στο Email Marketing, διοργανώνω διαδικτυακά σεμινάρια με θέμα “Email Marketing” που προσφέρονται μέσα από το CTL College. Εκεί αναλύονται όλα τα πιο πάνω και φυσικά ακόμη περισσότερα.