fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Social Ads: 2 σημεία για να προσέξεις

social ads

Μέχρι στιγμής μάλλον θα σου έγινε ήδη αντιληπτό το ότι οι διαφημίσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της online προβολής. Οι λεγόμενες Social Ads είναι εδώ, χρησιμοποιούνται καθημερινά από brands κάθε μεγέθους και τα αποτελέσματά τους είναι ιδιαίτερα αντιληπτά.

 

Κάθε Κοινωνικό Δίκτυο προσφέρει τα δικά του μέσα διαφήμισης. Όλα όμως συγκλίνουν σε έναν κοινό σκοπό, το οποίο πρέπει να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου κάθε φορά που επενδύεις ένα ποσό.

 

Ποιος είναι αυτός;

 

Ότι με τις αναρτήσεις σου πρέπει να προκαλέσεις μία ουσιαστική αντίδραση στο κοινό σου και να ανεβάσεις το engagement.

Για να υπάρχει ουσιαστική αντίδραση, πρέπει να στοχεύεις σε κοινό που ξέρεις ότι θα ενδιαφερθεί γι’ αυτό που έχεις να προσφέρεις.

 

Είναι ένας από τους λόγους που διαγωνισμοί τύπου ‘Like to Win’ έχουν απλά ένα εφήμερο κέρδος και δεν δημιουργούν μακροπρόθεσμες σχέσεις με τους fans. Μπορείς να διαβάσεις εκτενέστερο άρθρο επ’ αυτού εδώ.

2 σημεία που χρίζουν προσοχής

 

Για το λόγο αυτό, υπάρχουν αρκετές παράμετροι που πρέπει να ρυθμίσεις, ούτως ώστε να δημιουργήσεις, όσο γίνεται, εξατομικευμένες διαφημίσεις.

Επίσης, υπάρχουν 2 σημεία που αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής, για να ελέγχεις την απόδοση των εκάστοτε διαφημίσεων. Ποια είναι αυτά;

 

  1. Να δημιουργείς διάφορες εναλλακτικές διαφημίσεις για έναν σκοπό
  2. Να τρέχεις την ίδια διαφήμιση σε διαφορετικό δημογραφικό πλαίσιο

 

Για να τα δούμε σε βάθος:

 

Διάφορες εναλλακτικές διαφημίσεις για έναν σκοπό

Social Ads
Από macrovector / Freepik

 Πριν ξεκινήσεις μια καμπάνια, πέρα από τον σκοπό που θα της δώσεις, φρόντισε να ετοιμάσεις διαφορετικά Ad Sets.

 

Δηλαδή, για τον ίδιο σκοπό να υπάρχουν 4-5 εναλλακτικές διαφημίσεις, με διαφορετικές εικόνες ή/και κείμενο περιγραφής. Οι φωτογραφίες μπορεί να είναι φυσικές ή animated, με φίλτρα ή καθαρές, κτισμένες στο Photoshop ή φυσικά τοπία κλπ.

 

Το κείμενο μπορεί να περιορίζεται στους 100 χαρακτήρες ή να είναι πιο περιγραφικό, να είναι σοβαρό ή όχι, να απευθύνεται στο δεύτερο ενικού ή πληθυντικού και ένα σωρό άλλα.

 

Έπειτα να τρέχεις μία – μία τη διαφήμιση, χρησιμοποιώντας κάθε φορά ένα νέο σετ.

 

Έτσι θα πετύχεις 2 πράγματα: Πρώτον, θα δεις ποιο σετ είχε καλύτερη απήχηση, άρα μελλοντικά θα σχεδιάζεις πανομοιότυπα σετ για τις διαφημίσεις σου. Δεύτερο δεν θα τρέχεις για μεγάλο διάστημα μία συγκεκριμένη διαφήμιση, άρα δεν θα βαρεθεί το κοινό που θα τη βλέπει συνεχώς μπροστά του.

 

 

Με αυτό το rotation, κρατάς την καμπάνια σου φρέσκια και σχετική.

 

Η ίδια διαφήμιση σε διαφορετικό δημογραφικό πλαίσιο

Social Ads
Από eightonesix / Freepik

Με αυτό το σημείο εννοώ το που θες να στοχεύσεις. Κάθε σελίδα πρέπει να ξέρει σε τι είδους κοινό απευθύνεται. Στοιχεία όπως ηλικία, φύλο, χώρα αλλά και ενδιαφέροντα ή συμπεριφορές πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κάθε φορά.

 

Μπορείς την ίδια διαφήμιση να την τρέχεις σε διαφορετικό κοινό για να δεις σε πιο έχει την μεγαλύτερη απόδοση. Ή ακόμη να συμβουλευτείς το Google Analytics για να πάρεις μια ιδέα των δημογραφικών του κοινού σου. Έτσι θα έχεις μια καλύτερη εικόνα για αυτά που είναι σημαντικά στο target group σου.

 

Επίσης, θα περιορίσεις και τα περιττά έξοδα. Π.χ. αν τρέχεις μια διαφήμιση για την ανδρική μόδα, θα θες ίσως να εξαιρέσεις το γυναικείο κοινό. Αν θες να προωθήσεις ένα event στην Κύπρο, θα περιοριστείς σε όσους μένουν στην Κύπρο.

 

Ολοκληρώνοντας

 

Με το να σκιαγραφήσεις το κοινό που σε ακολουθεί και να δοκιμάσεις διάφορες διαφημίσεις, θα μεγαλώσεις την αποδοτικότητα που θα έχει η εκάστοτε καμπάνια.  Θέλεις τη διαφήμισή σου να τρέχει σε κοινό που θα την βρει ενδιαφέρουσα. Μπορείς να κάνεις κάποιες δοκιμές μέχρι να βρεις τι στοιχεία έχει το κοινό αυτό και τι του αρέσει να βλέπει.

 

Με έναν καλό πειραματισμό οι διαφημίσεις θα αξίζουν μέχρι και το τελευταίο σεντ που ξοδεύεται πάνω τους. Οπόταν παίξε μαζί τους μέχρι να καταλήξεις σε συγκεκριμένα σετ που φέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα.