fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

3 τρόποι για να εντάξετε τη ψυχολογία στη στρατηγική σας

Απώτερος σκοπός κάθε στρατηγικής στα Κοινωνικά Δίκτυα, είναι να αυξηθεί το engagement που θα ενισχύσει τη σχέση του χρήστη με το brand. Η σχέση αυτή είναι που θα οδηγήσει σε πωλήσεις και στη δημιουργία μακροπρόθεσμων σχέσεων.

 

Για να ενισχυθεί το engagement, γίνονται διάφορες προσπάθειες για να προκληθεί το ενδιαφέρον των χρηστών που θα τους πείσει για την αξιοπιστία του brand ή της επιχείρησης. Μια στρατηγική που μπορεί να ενισχύσει κατά πολύ τις προσπάθειες αυτές, έρχεται από τη ψυχολογία.

 

Γιατί ψυχολογία

Τα Κοινωνικά Δίκτυα απευθύνονται σε ανθρώπους. Και γνωρίζουν καλά πως κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Οι άνθρωποι όμως δεν παύουν να έχουν κοινές αντιδράσεις σε κάποια θέματα.

 

Τρία από τα θέματα αυτά θα αναλυθούν πιο κάτω, για να μπορέσετε να τα εντάξετε στις μελλοντικές σας εκστρατείες:

 

1.Δώστε προσωπικότητα

 

Οι άνθρωποι εμπιστεύονται πολύ περισσότερο το άτομο πίσω από μία επιχείρηση. Άλλωστε, καμία επιχείρηση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τους ανθρώπους που δουλεύουν για εκείνην. Όταν οι χρήστες νιώσουν ότι εξυπηρετούνται από κάποια συγκεκριμένα άτομα, παρά από την απρόσωπη σελίδα, τότε νιώθουν πιο άνετα.

 

Είναι ένας από τους λόγους που βλέπουμε μεγάλα brands που χρησιμοποιούν τα Κοινωνικά Δίκτυα για σκοπούς εξυπηρέτησης πελατών, να αναφέρουν συχνά και το όνομα του ατόμου που εξυπηρετεί.   

 

Πώς μπορείτε να γίνετε πιο προσωπικοί

  • Χρησιμοποιείτε φωτογραφίες που δείχνουν τι συμβαίνει πίσω από το brand. Οι λεγόμενες ‘Behind the scenes’ φωτογραφίες δείχνουν πρόσωπο και καλωσορίζουν τον χρήστη στα ενδότερα του brand.
  • Κάντε αυτό που αναφέρθηκε πιο πάνω. Όταν απαντάτε σε μηνύματα ή σχόλια, γράψτε το όνομά σας. Μην μιλάτε μηχανικά, αλλά παρουσιάστε ονομαστικά τον εαυτό σας και δώστε την απάντηση. Αν είναι κάτι πιο σοβαρό ή κάτι που δεν γνωρίζετε, δεσμευτείτε να μάθετε και επικοινωνήστε αργότερα με την απάντηση.

 

brand personality

 

2. Βάλτε χιούμορ

 

Συνήθως, οι αναρτήσεις που εμπεριέχουν το στοιχείο του γέλιου, κερδίζουν πολλά likes και shares. Όλοι θέλουμε να ψυχαγωγηθούμε και γιατί όχι να μοιράσουμε ένα επιτυχημένο αστείο με τους φίλους μας. 

 

Είναι στη φύση μας να θέλουμε να περνάμε καλά και να μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που πάντα ανεβάζουμε όμορφα στιγμιότυπα από την καθημερινή μας ζωή.

 

Δεν φαντάζομαι να βλέπετε συχνά αρνητικές ή άσχημες εικόνες με φίλους σας στο προσκήνιο. Αντίθετα, οι όμορφες και οι αστείες στιγμές χωράνε σε κάθε timeline. Γι’ αυτό και πρέπει να επενδύσετε στο χιούμορ που θα σας κάνει και πιο αρεστούς και πιο ανθρώπινους.

 

Πως να εντάξετε το χιούμορ στη στρατηγική σας

  • Αν και αυτό εξαρτάται από το ύφος του brand, δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να πάρετε θέματα επικαιρότητας και να τα παρουσιάσετε με τη δική σας σκοπιά.

Εδώ, το σοβαροφανές BBC σχολίασε με χιουμοριστικό τρόπο το τελευταίο του viral video με το ατυχές, πλην συμπαθητικό, περιστατικό στη συνέντευξη που το ίδιο φιλοξενούσε:

 

 

  • Αναρτήστε κάποια φωτογραφία ή κάποια αστεία ιστορία που συνέβη στην επιχείρηση και μοιραστείτε την. Ζητήστε από τους χρήστες να σας πουν κάτι παρόμοιο. Όσο σοβαρής φιλοσοφίας και να είστε, μπορείτε να παρεκκλίνετε λίγο για να χαρίσετε μια όμορφη στιγμή στους followers σας. Θα το εκτιμήσουν!

 

3. Επενδύστε στα Reviews

 

Το διαδικτυακό ‘mouth to mouth’ είναι εξίσου σημαντικό όπως και με το offline. Τα reviews παίζουν τον ρόλο τους και μπορούν να βοηθήσουν στο να ολοκληρωθεί μια αγορά. Μάλιστα, υπάρχει σχετική έρευνα από το Yotpo που αναφέρει ότι όσα brands έχουν προσθέσει reviews στην ιστοσελίδα τους, είδαν και αύξηση σε organic traffic.

 

Αυτό είναι λογικό, καθώς παίζει μεγάλο ρόλο το τι λένε οι χρήστες σχετικά με ένα προϊόν που θέλουμε να πάρουμε. Από τη στιγμή που δεν το έχουμε δοκιμάσει, θέλουμε να ρωτήσουμε τη γνώμη αυτών που το δοκίμασαν.

 

Πως μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα reviews

 

  • Απλά, ζητήστε από όσους ξέρετε πως είναι ικανοποιημένοι με την όλη αλληλεπίδραση μαζί σας να σας αφήσουν ένα θετικό σχόλιο. Αυτό μπορεί να γίνει είτε στην ιστοσελίδα (αν επιτρέπετε τα reviews) είτε στο Facebook.

 

Έπειτα, κάντε κατά καιρούς share τα θετικά reviews που έχετε για να ενισχύσετε την εικόνα που θα σχηματίσουν όσοι σας παρακολουθούν. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να προωθάτε τα καλά σχόλια των ευχαριστημένων πελατών.

 

Ακόμη κι εδώ στο Social Media Cyprus υπάρχει σχετικός χώρος με testimonials που κατά καιρούς προωθούνται.  

 

Συμπέρασμα

Παίξτε με τη ψυχολογία του κοινού που σας ακολουθεί και κυρίως με τρόπους που θα τους κάνετε να σας εμπιστευτούν. Προσωπικότητα, χιούμορ και καλά reviews είναι στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν την εικόνα του brand σας. Αυτά ενισχύσουν και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]