fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Social Media Freelancer: Τι να προσέξεις

Social Media Freelancer

Μπορεί πλέον κανείς να πει με βεβαιότητα πως οι γνώσεις Social Media Marketing αποτελούν must have επαγγελματική δεξιότητα. Όσοι ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν τα Social media για προώθηση ενός brand (προσωπικού ή εταιρικού), έχουν κλειδιά που μπορούν να ξεκλειδώσουν πολλές επαγγελματικές πόρτες. Είτε in house είτε Social Media Freelancer, οι γνώσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν να πετύχεις πολλά πράγματα στον ψηφιακό κόσμο.

Παρ’ όλα αυτά, δεν σημαίνει πως όλα είναι ρόδινα. Κι αυτό γιατί, το Social Media Marketing δεν είναι ένα τεχνικό κομμάτι που θα εφαρμόσεις κανόνες και η επιτυχία θα είναι δεδομένη.

Είναι μια καθόλα δυναμική διαδικασία που βασίζεται σε δημιουργία κοινότητας και έχεις να δώσεις λόγο και σε αυτόν που περιμένει αποτέλεσμα.

Στο κείμενο εδώ αναλύω κάποια δεδομένα που μου εκμυστηρεύονται κατά καιρούς οι Social Media Freelancers, ευελπιστώντας να βοηθήσει κάποιον που σκέφτεται να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα. Επικεντρώνομαι στα όσα θεωρώ πως πρέπει να τύχουν προσοχής και όχι τόσο στα υπέρ που φέρει αυτή η επιλογή επαγγέλματος. 

 

Social Media Freelancer: Τι να προσέξεις

Ο κόσμος των Social Media είναι ιδιαίτερα εθιστικός. Αυτό συχνά μεταφράζεται πως αφιερώνουμε πολλές ώρες εκεί. Αν όχι στα Social Media, στο Ιντερνετ γενικότερα.

Αυτό βοηθάει να σχηματίσουμε μια μάλλον καλή εικόνα για το πώς λειτουργεί. Είναι όμως όλα έτσι όπως τα έχουμε υπόψη; Ας δούμε από επαγγελματική πλευρά τι θα πρέπει να προσέξεις αν θες να γίνεις Social Media Freelancer.

 

1.Όχι πολλά καρπούζια στην ίδια μασχάλη

Ενδεχομένως στην αρχή να σου φαίνονται διαχειρίσιμες οι δουλειές που έρχονται, ωστόσο κάποτε πρέπει να θέσεις τα όριά σου. Αν έχεις περισσότερες εργασίες από όσες μπορείς να διαχειριστείς, αυτό οδηγεί σε πνευματική κούραση.

Κάποια στιγμή ίσως να πρέπει να σκεφτείς να πεις «όχι» σε νέες δουλειές, κυρίως αν είσαι ικανοποιημένους με τις υπάρχουσες. Δεν πετυχαίνουμε πάντα καλούς συνεργάτες, οπότε όταν τους πετύχεις, πρέπει να τους κρατήσεις.

Αντίθετα, συνεργασίες με άτομα που βρίσκεστε σε διαφορετικά μήκη κύματος, ίσως θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Δεν είναι ότι υπάρχουν κακοί πελάτες ή κακοί επαγγελματίες. Συχνά υπάρχει απλά διαφορετική φιλοσοφία.

 

2.Ξεκίνησε με μικρό ρίσκο

Εδώ θα μου επιτρέψεις ένα προσωπικό παράδειγμα, έστω κι αν δεν επαγγέλλομαι Social Media Freelancer. 

Τα πρώτα μου βήματα με τη δημιουργία αυτού του blog αλλά και το στήσιμο της όλης Social Media παρουσίας μου, έγιναν καθώς δούλευα ήδη σε μια εταιρεία. Tότε (όπως άλλωστε και τώρα), το έκανα επειδή μου άρεσε η όλη αυτή ενασχόληση. Δεν περίμενα να με οδηγήσει κάπου.

Κατά καιρούς όμως δεχόμουν προτάσεις για συνεργασίες, για να αναλάβω λογαριασμούς ή για εκπαιδεύσεις. Και τότε μόνο είδα να υπάρχει κάποια ευκαιρία.

Οπότε το δοκίμασα σε πολύ μικρή κλίμακα, με λίγους συνεργάτες και σύντομα projects, για να «μετρήσω δυνάμεις». Και χωρίς να παρατήσω τη δουλειά που έκανα. Αυτό περιόρισε το ρίσκο και με οδήγησε να δω τι είναι αυτό που μου άρεσε να κάνω (content creation courses) οπότε έστρεψα εδώ την προσοχή μου. 

Θα συμβούλευα έτσι να ξεκινήσεις με μικρά βήματα και να κρίνεις αναλόγως. Ίσως στην πράξη δεις πως είσαι καλύτερος σε κάποιο άλλο μέρος του Digital Marketing αντί καθαρά στη διαχείριση λογαριασμών. 

 

Για περισσότερες συζητήσεις σε ό,τι αφορά Social Media Marketing & Digital Marketing, γίνε μέλος στο Group Social Media Cyprus

 

3.Θα δουλεύεις περισσότερο

Μπορεί να κερδίζεις περισσότερα από το αν έκανες τη δουλειά του αφεντικού, αλλά αυτό έρχεται σε συνάρτηση με τις ώρες που καταβάλλεις. Είχα διαβάσει κάπου το πολύ επιτυχημένο: «ο freelancer μπορεί να επιλέγει ποιες από τις 16 ώρες της ημέρας του μπορεί να δουλεύει». 

Δεν είναι ψέμα. Από τη στιγμή που έχεις ευθύνη απέναντι στον πελάτη σου, οφείλεις να ανταποκρίνεσαι. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως κάποιες μέρες θα χρειαστεί να δουλεύεις περισσότερο από το κανονικό. Ούτως ή άλλως αυτή είναι μια διαδικασία που χρειάζεται έως ότου καταφέρεις να αυτοματοποιήσεις κάποιες εργασίες. 

 

4.Να ξέρεις τι ζητάς και τι μπορεί να δώσεις

Είναι σημαντικό να ξέρεις τι μπορείς να δώσεις και τι θα ζητάς ως αντάλλαγμα. Πολλά μικρά brands αναζητούν βοήθεια σε freelancers καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα μεγαλύτερα budget που ζητούν agencies. 

Επομένως και οι τιμές σου πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέτοιες ανάγκες. Και από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η ιδιαιτερότητα, πρέπει να καταστατεί σαφές στον πελάτη ότι δεν μπορείς να τα κάνεις όλα ή τέλος πάντων όσα μπορεί να κάνει το agency. Οι ξηγημένες κουβέντες στην αρχή της συνεργασίας θα γλιτώσουν και τους 2 σας από περιττές κουβέντες. 

 

Το λάθος πολλών Social Media Freelancers

Ένα λάθος παρατηρώ να γίνεται συχνά, όχι μόνο στους Social Media Freelancers, αλλά και σε άλλα επαγγέλματα freelancing (π.χ. Digital Nomads): Εστιάζουν στο αποτέλεσμα και αγνοούν τη διαδρομή.

 Από εν ενεργεία freelancers θα ακούσεις τα ρίσκα που πήραν για να χαίρονται τώρα τους καρπούς των προσπαθειών τους. Σίγουρα, ποιος δεν θα ήθελε να είναι το αφεντικο του εαυτού του, να δουλεύει τις ώρες που θέλει ή παίρνει όλο το κέρδος παρά έναν πολύ λιγότερο μισθό;

Αυτό βέβαια είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσεις προκειμένου να έχεις αυτά τα αποτελέσματα.

Κι αυτά μπορείς να τα ακούσεις, δεν τα βιώνεις όμως. Αν δεν τα βιώσεις, δεν θα ξέρεις αν μπορείς να τα προσπεράσεις ή αν τέλος πάντως αξίζει η όλη προσπάθεια. 

 

Τι θα συνιστούσα εγώ

Είχα αναφέρει στο Facebook Group του Social Media Cyprus πόσο πολύ θα μας βοηθούσε αν αναλαμβάναμε ένα προσωπικό project και είχαμε την ευθύνη να μεγαλώσει. Ένα project σαν προσωπικό στοίχημα, στο οποίο εμείς βάζαμε τις απαιτήσεις κι εμείς καλούμασταν να τις καλύψουμε.

Αυτό βοηθάει να καλλιεργήσουμε την ευθύνη και την ακεραιότητα. Σκέψου απλά να δημιουργήσεις μια μικρή κοινότητα και να είσαι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για να την κρατάς ενεργή. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από ένα κανάλι, μια σελίδα, ένα group, ένα blog, έναν απλό Instagram λογαριασμό. 

Χρειάζεται να καταβάλεις μια προσπάθεια για να τη διατηρήσεις ενεργή και να βρίσκεις χρόνο για να το πετυχαίνεις. Τα κέρδη που θα αποκομίζεις ίσως να μην είναι χειροπιαστά, αλλά μαθαίνεις να είναι υπεύθυνος απέναντι σε κάτι πιο μεγάλο από σένα. 

Αυτό το συστήνω σε όποιον σκέφτεται να πορευτεί επαγγελματικά μόνος του. 

 

Αυτά να προσέξεις ως Social Media Freelancer

Ως Social Media Freelancer θα βρεις αρκετές ευκαιρίες για να δημιουργήσεις πελατολόγιο. Απλά πρέπει να δεις κι εσύ πού θες να εστιάσεις. 

Θα είναι πιο εύκολο αν κάποια tasks μπορείς να τα κάνεις με τη σειρά σου outsource σε virtual assistance ή άλλους επαγγελματίες freelancers που θα σου γλυτώσουν χρόνο.

Το πιο σημαντικό είναι να βρεις πελάτες με τους οποίους θα υπάρχει επικοινωνία και θα χτίσετε μια μακροπρόθεσμη συνεργασία.

 

Content Creation Tips for Social Media Marketing

Το course Content Creation Tips for Social Media Marketing είναι ένα μάθημα στην αγγλική γλώσσα όπου βρίσκει κανείς ξεκάθαρα και πρακτικά tips που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα για δημιουργία περιεχομένου. Δες το αν πρέπει να παράγεις περιεχόμενο και χρειάζεσαι βοήθεια!