Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Τι είναι το Persona και γιατί το χρειάζεσαι

 

Ο όρος persona αναφέρεται στη σκιαγράφηση του προφίλ του ιδανικού σου χρήστη. Σε πιο επαγγελματικό πλαίσιο, persona (ή buyer persona) είναι το προφίλ του πελάτη σου, το οποίο πρέπει να έχεις υπόψη για να σχηματίσεις τη στρατηγική σου.

 

Τι είναι το persona

Όταν θες να προωθήσεις μια υπηρεσία, θα πρέπει να φτιάξεις μια στοχευμένη διαφήμιση. Αυτή, θα την παρουσιάσεις στο target group σου.

 

Το target group είναι αυτό που φέρει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Τα χαρακτηριστικά αυτά τα δίνεις σε έναν φανταστικό πελάτη, που αποτελεί το persona σου.

 

Πώς το κατασκευάζεις

 

Για να βάλεις συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στο persona, εμπιστεύεσαι τα δεδομένα και τις μετρήσεις σου. Ποιο προφίλ χρηστών αγοράζει από εσένα ή σε επισκέπτεται στα Κοινωνικά Δίκτυα; Τι κοινά χαρακτηριστικά φέρει; Άρα, ποιοι θα ήταν οι ιδανικοί πελάτες ή χρήστες;

 

Μπορείς επίσης να τρέξεις ένα ερωτηματολόγιο ανάμεσα στους πελάτες ή χρήστες σου για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Έχοντας αυτά τα πραγματικά δεδομένα, σχηματίζεις ένα πλήρες προφίλ. Σ’ αυτό βάζεις δημογραφικά στοιχεία, κοινωνικό status, μορφωτικό επίπεδο, online συμπεριφορές, ηλικιακή ομάδα, στόχους κλπ.

 

Πώς χρησιμοποιείς ένα persona

 

Πολύ απλά, όταν έχεις έτοιμο το προφίλ αυτό, ξέρεις τι χαρακτηριστικά θα βάλεις στη στρατηγική σου. Θα θες να στοχεύσεις στις ανάγκες και στα κίνητρα των πιθανών πελατών και όχι τις αγορές τους καθ’ αυτές.

 

Γιατί αγοράζουν ένα προϊόν; Ποια ανάγκη τούς καλύπτει; Γιατί εμπιστεύονται εσένα; Τι θα χρειαστούν μελλοντικά; Και άλλες παρόμοιες ερωτήσεις.

 

Διάβασε ακόμη: 3 τρόποι για να εντάξετε τη ψυχολογία στη στρατηγική σας 

 

Ένα persona δεν ταιριάζει παντού

Credit: referralsaasquatch.com

 

Καλό είναι να έχεις πολλές παραλλαγές, αναλόγως περίστασης. Άλλη διαφήμιση θα τρέξεις για λόγους αναγωρισιμότητας, άλλη για αγορά προϊόντος.  

 

Αφού σχηματίσεις αρκετές παραλλαγές, μπορείς να τους δώσεις μια ιστορία για να φαίνονται πιο αληθοφανείς. Έτσι, διαμορφώνοντας ένα ημι-φανταστικό προφίλ, μπορείς με μεγαλύτερη ασφάλεια να ξέρεις προς τα που θα στοχεύσεις.

 

Εσύ; Χρησιμοποιείς καθόλου personas; Θα σκεφτόσουν πλέον να τα εντάξεις στη στρατηγική σου;  

 

Κεντρική Φώτο