fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Τι να ανεβάζω στο Instagram

Τι να ανεβάζω στο Instagram

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχομαι, είναι το «τι να ανεβάζω στο Instagram». Η δημοφιλής πλατφόρμα είναι πολύ αγαπητή στους χρήστες, αν και πιο δύσκολο να χρησιμοποιηθεί από όλα τα brands για επαγγελματικούς λόγους.

 

Αυτό συμβαίνει καθώς η βάση του δικτύου είναι το οπτικό υλικό -και δεν έχουν όλες οι αγορές τέτοιο έντονο υλικό. Επίσης, δίνει πιο λίγα εργαλεία σε σχέση με το Facebook για να γίνει μια καλύτερη διάδοση του εκάστοτε λογαριασμού.

Εν αντιθέσει με μια λ.χ. Facebook Page, όπου μπορείς να στείλεις προσκλήσεις ή να τη διαφημίσεις κατευθείαν, στο Instagram αυτό θα το κάνεις με έμμεσο τρόπο.

Τι να ανεβάζω στο Instagram, λοιπόν, και με ποιο τρόπο για να βελτιώσω την απόδοση του λογαριασμού μου;

 

Πώς μεγαλώνει ένας λογαριασμός στο Instagram

Αφού λοιπόν δεν υπάρχουν αντίστοιχα Invitations ή shares σε άλλα προφίλ και ούτε και άμεση διαφήμιση, πώς μεγαλώνει ένας λογαριασμός στο Instagram; Ποια εργαλεία προσφέρει για να γίνει κάτι τέτοιο; 

Ας δούμε κάποιους τρόπους:

 

  • Hashtags

Ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους για να μεγαλώσει ένας λογαριασμός, είναι με τη χρήση hashtags. Ίσως να παρατηρείς πως στα μεγάλα accounts δεν χρησιμοποιούνται πολλά, ωστόσο αν δεν έχεις εδραιωθεί στο χώρο, τα hashtags προσφέρουν τέτοια βοήθεια.

Όσον αφορά το είδος των hashtags, θα χρειαστεί μια καλή έρευνα εκ των προτέρων. Μπορείς να ψάξεις για κάποια που να έχουν να κάνουν με την αγορά που ανήκεις. Να δεις άλλα παρόμοια με το δικό σου brands ποια hashtags χρησιμοποιούν. Ή να χρησιμοποιήσεις ένα εργαλείο. (ψάξε στο Google το term Hashtag Generator ή κάτι παρεμφερές. Τα πλείστα είναι δωρεάν.)

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μέχρι 30, αν και δεν είναι απαραίτητο να τα χρησιμοποιήσεις όλα. Όσον αφορά στο ποια να επιλέξεις, συστήνω να ακολουθήσεις την τεχνική hashtag ladders. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει να μην χρησιμοποιείς μόνο γενικά hashtags με πολύ traffic, αλλά και κάποια πιο συγκεκριμένα. 

Για να δεις τον αριθμό του traffic, απλά αρχίζεις να γράφεις το hashtag στο explore και σου εμφανίζει το πόσες φορές χρησιμοποιήθηκε. 

 

  • Giveaways

Πρόκειται για μια συνηθισμένη τακτική για να μεγαλώσεις το λογαριασμό σου. Κληρώνεις ένα δώρο που να ταιριάζει με το brand σου και ζητάς like στο λογαριασμό, share στο σχόλιο, κάποιο σχόλιο ή tag φίλους.  

Αν μπορείς να το επαναλάβεις / καθιερώσεις κάθε λίγες εβδομάδες, θα μεγαλώνει σταδιακά.  

 

  • Commenting

Το σχόλιο είναι η επιτομή του engagement. Τουλάχιστον η οικογένεια του Facebook, το αγαπάει πολύ. Γι’ αυτό θα σε ανταμείψει αν αφήνεις σχόλια σε διάφορους λογαριασμούς, αν στέλνεις ή παίρνεις προσωπικά μηνύματα και αν κερδίζεις κι εσύ σχόλια κάτω από τις φωτογραφίες σου. 

Το τελευταίο μπορείς να το πετύχεις με τις λεπτομερείς περιγραφές. 

 

  • Περιγραφές 

Μπορεί το Instagram να είναι οπτικό δίκτυο, αυτό δεν σημαίνει πως είναι και «βουβό». Πολλοί λογαριασμοί γράφουν ολόκληρα κείμενα κάτω από κάθε φωτογραφία. Αυτό βοηθάει ποικιλοτρόπως. 

Όχι μόνο μπορεί να κρατήσει πολύ ώρα τον χρήστη κάτω από μια φωτογραφία έως ότου διαβάσει την περιγραφή (που σημαίνει μεγαλύτερο engagement), αλλά επίσης μπορεί η περιγραφή να έχει μέσα λέξεις – κλειδιά. Έτσι, αν άλλοι χρήστες ψάξουν εκείνες τις λέξεις – κλειδιά, θα μπορούν να βρουν και αυτές τις φωτογραφίες στα αποτελέσματα. 

 

Για περισσότερες συζητήσεις σε ό,τι αφορά Social Media Marketing & Digital Marketing, γίνε μέλος στο Group Social Media Cyprus

 

Τι να ανεβάζω στο Instagram

Αφού είδαμε πώς μεγαλώνει ένας λογαριασμός, ας δούμε και το ερώτημα του τι να ανεβάζω στο Instagram. Αυτό μπορεί να είναι θέμα κυρίως όταν δεν υπάρχει πολύ ή συχνά επαγγελματικό υλικό για ανέβασμα. Οπότε, πώς γίνεται να κρατάς ενεργό έναν λογαριασμό αν δεν έχεις κάτι να ανεβάζεις καθημερινά;

 

  • Έχε 2-3 θεματικές 

Όπου είναι εφικτό, να έχεις 2-3 θεματικές γύρω από τις οποίες θα ανεβάζεις. Π.χ. εγώ ασχολούμαι με το Social Media Marketing, αυτό δεν σημαίνει πως δεν ανεβάζω και ό,τι αφορά το Content Marketing ή Email Marketing.

Μάλιστα, συνήθιζα να βγαίνω και εκτός ορίων Digital Marketing και να ανεβάζω κάτι από Personal Development ή άλλα, πιο προσωπικά. 

Αν έχεις 2-3 θεματικές που χαρακτηρίζουν το brand σου ή εσένα, μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις. 

 

  • Timeline Photos

Εδώ θα έχεις τις επαγγελματικές σου φωτογραφίες ή γενικά αυτές που αφορούν το brand ή τη δουλειά σου. Να είναι όσο πιο optimised γίνεται – να έχουν δηλαδή τις περιγραφές, τα hashtags και τα Call to Action. Είναι οι φώτος που μένουν μόνιμα στο timeline και που χαρακτηρίζουν το λογαριασμό σου. 

Κι αν δεν έχεις καθημερινά επαγγελματικό υλικό; Τότε θα είσαι στα Stories. 

 

  • Stories

Οι καθημερινές ιστορίες δεν χρειάζεται να είναι μόνο επαγγελματικές. Εκεί οι χρήστες «παίζουν» με πιο ανάλαφρες στιγμές. Πολλά slides μέσα στην ημέρα κρατούν τον λογαριασμό ενεργό και ψηλά στα μάτια των followers. 

Κι εκεί μπορείς να βάλεις hashtags, location και να παίξεις με τα πραγματικά ένα σωρό διαδραστικά stickers που υπάρχουν διαθέσιμα. 

Αν μάλιστα έχεις και 2-3 μίνι βίντεο Stories, τότε αυτό είναι εγγύηση για καλό αποτέλεσμα. Μπορείς να παίξεις και με τα Reels καθώς τώρα το Instagram τα προωθεί πολύ. 

 

  • U.G.C.

Το User Generated Content (U.G.C.) ή αν προτιμάς «το υλικό που δημιουργείται από τους χρήστες» μπορεί να σου λύσει τα χέρια. Ουσιαστικά δίνεις μια θεματική και καλείς τους followers σου να ανεβάσουν δικό τους υλικό, γράφοντας ένα συγκεκριμένο hashtag ή κάνοντας mention τον λογαριασμό σου, για να μπορείς να τα δεις και να τα κάνεις share στο Story σου.

Έτσι θα έχεις υλικό έτοιμο που μπορείς να το ανεβάσεις στο δικό σου λογαριασμό. Ίσως να μην μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αυτό παντού, αλλά όπου είναι εφικτό μπορείς να το σκεφτείς. 

Ένα παράδειγμα που ακολουθώ κι εγώ κι έχει να κάνει με προσωπικό hobby αντί με τα Social Media είναι το #CyclingCyprus. Ο τρόπος που δουλεύει και προσπαθεί να μεγαλώσει είναι αυτός που περιγράφω σ’ αυτή την παράγραφο. Και είμαι σίγουρη πως θα έχεις δει πολλά παρεμφερή.  

 

  • IGTV / Lives

Μην ξεχνάς και το βίντεο. Αυτό παίζει παντού. Στα Stories όπως ήδη ανέφερα, αλλά και στα Live Stories και IGTV. Καθώς το Facebook στρέφει όλη την προσοχή στο βίντεο, προωθεί και οτιδήποτε αντίστοιχο.

Αν για παράδειγμα κάνεις ένα Story Live, αυτό θα παίζει στις πρώτες επιλογές των Stories στους λογαριασμούς των followers σου. Που σημαίνει, μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα. Κι αν ζητήσεις και ένα share στα δικά τους Stories, θα σε βρουν περισσότερα μάτια. 

 

  • Προσωπικό στοιχείο

Τέλος, μην ξεχνάς το προσωπικό στοιχείο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς τα posts με προσωπικό στοιχείο ξεχωρίζουν στο Instagram. Ο κόσμος ταυτίζεται περισσότερο με πρόσωπα παρά με οτιδήποτε άλλο. Άλλο π.χ. να έχεις μια φώτο ενός τοπίου κι άλλο σε εκείνη τη φώτο να είσαι κι εσύ μέσα ή γενικά να είναι δική σου. 

Είναι αυτός κι ένας από τους λόγους που τα Stories προτιμούνται για κατανάλωση περισσότερο από τα timeline posts. Επειδή εκεί συνήθως ο κόσμος ανεβάζει δικές του στιγμές. Οπότε, αν ανεβάσεις μίνι βίντεο Story, θα δεις μεγαλύτερη ανταπόκριση αν μιλάς κατευθείαν στο φακό.

Η ανταπόκριση αυτή θα μεταφραστεί στα reactions που θα πάρεις, κάτι που το Instagram το μετράει ως ποιοτικό engagement.

 

Λάβε τη γνώση στο inbox σου! Το newsletter του Social Media Cyprus είναι προσεκτικά επιμελημένο για να δίνει χρήσιμες συμβουλές στο Social Media Marketing αποκλειστικά από τα όσα ανακαλύπτω προσωπικά. Πάρε μια ιδέα και κάνε εγγραφή, εδώ

 

Αυτά μπορείς να ανεβάζεις στο Instagram

Τα πιο πάνω αποτελούν κάποιες πρακτικές που μπορείς να ακολουθείς για να έχεις έναν ενεργό Instagram λογαριασμό. Βέβαια, αυτό που θα σπρώξει πιο αποτελεσματικά το λογαριασμό σου είναι και η διαφήμιση. Ωστόσο, η διαφήμιση χωρίς το ενεργό περιεχόμενο δεν μπορεί από μόνη της να κάνει θαύματα.

Το τι να ανεβάζω στο Instagram ήταν και για μένα μια συχνή ερώτηση όταν άρχισα να το πρωτοχρησιμοποιώ. Ωστόσο, με μια μικρή στρατηγική μπορεί να έχει μεγάλη απόδοση. Φτάνει να υπάρχει συχνά υλικό. 

Έχεις κάτι άλλο που θες να προσθέσεις; Γράψε μου στα σχόλια! Κι αν θες να βρεις το δικό μου λογαριασμό στο Instgaram, είναι το handle @maria_papadouri.

 

Δημιουργία Περιεχομένου στα Social Media

Αν χρειάζεσαι βοήθεια για τα posts που μπορείς να δημιουργείς σε καθημερινή βάση για τους Social Media λογαριασμούς σου, μπορείς να παρακολουθήσεις το ελληνικό online Course “Content Kingdom”.

Εκεί περιγράφονται πολλοί τρόποι που μπορεί κανείς να βρει φρέσκιες ιδέες για δημιουργία στοχευμένου περιεχομένου σε καθημερινή βάση.