fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Σε ποια δίκτυα πρέπει να βρίσκομαι;

Αν ξεκινάτε τώρα μια δυναμική διαδικτυακή παρουσία, ή έστω αν θέλετε να εδραιωθείτε περαιτέρω, είναι λογικό να ψάχνεστε για να δείτε σε ποια δίκτυα πρέπει να βρίσκεστε.

Με λίγη έρευνα θα δείτε ότι υπάρχουν δεκάδες εκεί έξω που ίσως η ανάγνωση και μόνο να σας προκαλέσει πονοκεφάλους! Η ερώτηση που πρέπει να κάνετε στους εαυτούς σας είναι σε ποια πρέπει να ανοίξετε λογαριασμό και σε ποια όχι. Έλα που όμως το κομμάτι αυτό είναι πιο πολύπλοκο από ότι ίσως αρχικά σκεφτείτε.

Η μια πλευρά

Από την μία είναι πολύ λογικό να θέλω να βρίσκομαι στα δίκτυα που είναι και οι φανς μου. Π.χ. το Twitter δεν παίζει τόσο δυνατά σε μικρές χώρες, τη στιγμή που το Google+ δεν παίζει δυνατά γενικώς. Αντιθέτως, μια επένδυση στο Facebook γενικότερα αξίζει, έστω κι αν το δημοφιλές δίκτυο δεν είναι καθόλου δημοφιλές σε μεγάλες χώρες όπως είναι η Ρωσία ή η Κίνα. Το νου σας λοιπόν όσοι έχετε ως κοινό Ρώσους και Κινέζους!

Επίσης, αν βρίσκομαι σε 3 δίκτυα, πρέπει να έχω το νου μου να ενημερώνω και τα 3 δίκτυα. Σίγουρα αυτό είναι κάτι που απαιτεί αρκετό και πολύτιμο χρόνο αν και μπορεί να μετριαστεί με την ταυτόχρονη κοινοποίηση σε όλα μου τα δίκτυα (δηλαδή ενώνω τους λογαριασμούς μου μεταξύ τους και ό,τι βάζω στο ένα δίκτυο ανεβαίνει και στο άλλο).

Tip: Μπορώ να είμαι σε όσα δίκτυα θέλω, φτάνει να τα ενημερώνω συνέχεια  Tweet it

Το πιο ιδανικό όμως είναι να έχω διαφορετικό – ή σχεδόν διαφορετικό- περιεχόμενο στο καθένα. Δεν θα βάζω τις ορθογώνιες φωτογραφίες του Facebook στο Instagram, γιατί το τελευταίο συμπαθεί μόνο τις τετράγωνες. Επιλέγω λοιπόν που θέλω να βρίσκομαι και ετοιμάζω υλικό για το καθένα ξεχωριστά. Μου τρώει χρόνο, μου φέρει πιο σωστό αποτέλεσμα.

Η άλλη πλευρά

Από την άλλη όμως, αν επιλέξω να έχω παρουσία σε πολλούς διαδικτυακούς χώρους που έχουν μεγάλο κοινό, θα μετρά πολύ σε θέματα SEO (Search Engine Optimization – μια ολόκληρη επιστήμη που θα αναλυθεί εκτενώς μεταγενέστερα). Θα ακούγομαι γενικότερα σε περισσότερο κόσμο, η Google θα με συμπεριλαβμάνει σε περισσότερες αναζητήσεις, άρα  θα έχω και περισσότερο traffic στην ιστοσελίδα μου.

Το μειονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι ο πολύς χρόνος που απαιτείται για ενημέρωση όλων αυτών των δικτύων. Αν πάτε με την αυτόματη κοινοποίηση σε όλα τα δίκτυα, κινδυνεύετε να “κατηγορηθείτε” για μη επαγγελματισμό, σε περιπτώσεις όπως η πιο πάνω σε το Facebook και το Instagram – που είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση.

Να έχετε το χρόνο να ενημερώνετε 6-7 δίκτυα φαίνεται κομματάκι δύσκολο, αν και ιδανικό. Ίσως να πρέπει να θυσιάσετε το αποκλειστικό περιεχόμενο σε κάθε δίκτυο χρησιμοποιώντας ταυτόχρονη ενημέρωση. Θα σας γλυτώσει άπειρο χρόνο, ίσως όμως το αποτέλεσμα να μην είναι τόσο σωστό.

Μια τρίτη προσέγγιση

Αφού αναλύσαμε και τις δύο προσεγγίσεις, εναπόκειται στον καθένα να επιλέξει σε πόσα και σε ποια δίκτυα πρέπει να έχει λογαριασμούς. Μια προκαταρκτική έρευνα θα βοηθήσει πολύ. Να αναφερθεί στο σημείο αυτό και μια τρίτη προσέγγιση, αυτή του να έχω παρουσία σε 1-2 δίκτυα που αποδεδειγμένα συγκεντρώνουν το κοινό που με ενδιαφέρει και να δίνω σ’ αυτά ξεχωριστή σημασία/περιεχόμενο. Στα υπόλοιπα μπορεί να έχω μια απλή παρουσία και να τα ενημερώνω με την ταυτόχρονη κοινοποίηση.

Tip: Βρείτε σε ποια δίκτυα έχετε πολλούς φανς και δώστε ξεχωριστή σημασία. Tweet it

Η επιλογή δική σας!